13 παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος

13 παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος

Νευρικότητα, πανικός, φόβος, εφίδρωση, γρήγορος καρδιακός παλμός. Είναι καταστάσεις που έχουμε βιώσει όλοι μας καθώς αποτελούν συμπτώματα άγχους. Σε περιόδους πραγματικού κινδύνου, το άγχος και η σωματοποίησή του είναι απολύτως φυσιολογικά και υγιή συναισθήματα αλλά τι γίνεται όταν με το παραμικρό ξυπνούν μέσα μας κάνοντας δύσκολη τη ζωή μας;

Σε αρκετές περιπτώσεις το άγχος μπορεί να κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό που ένα άτομο να μην είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του, να εκτελέσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις, να φροντίσει τον εαυτό του ή τους αγαπημένους του όπως θα έκανε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όσον αφορά επίσης τα γνωστικά συμπτώματα οι άνθρωποι με έντονο στρες έχουν προβλήματα στη μνήμη, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή κρίση, αλλά και κακές σκέψεις.

Οι αιτίες του άγχους είναι πολλές και καθημερινές αλλά σημασία έχει εμείς πώς διαχειριζόμαστε ένα γεγονός που δεν μας αρέσει ή μας προκαλεί περισσότερες ευθύνες.

Ας δούμε κάποιες από τις βασικές αιτίες που συμβάλουν στο άγχος.

Νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας

Είναι αυτός ο πόνος στο στήθος σημάδι ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή; Το δερματικό σας εξάνθημα σημαίνει ότι έχετε καρκίνο; Το άγχος μπορεί συχνά να οφείλεται στην ανησυχία ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας. Μην πανικοβάλλεστε καθώς τα ψυχοσωματικά προβλήματα είναι μια αόρατη αλυσίδα που σας πνίγει. Ηρεμίστε και σκεφτείτε λογικά. Αν σας βοηθάει μιλήστε γι΄αυτά τα συναισθήματα με ένα δικό σας άτομο ή συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Πιθανά, επίσης, να σας βοηθήσουν και να σας χαλαρώσουν φυτικά προϊόντα όπως η βαλεριάνα ή η ροδιόλα.

Υπερβολική ανησυχία για τους αγαπημένους σας

Για μερικούς, το άγχος δεν προέρχεται από την ανησυχία για τον εαυτό τους, αλλά από το τι μπορεί να συμβεί στους αγαπημένους τους. Οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν όχι μόνο για κάτι που συμβαίνει στα παιδιά τους, τα στενά μέλη της οικογένειας ή τους φίλους τους, αλλά και για το πώς μπορούν ενδεχομένως να διαχειριστούν το γεγονός.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, οι φροντιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και μελέτες έχουν δείξει ότι, μεταξύ των φροντιστών, οι γυναίκες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους από τους άνδρες.

Αγωνία για τα χρήματα

Ένας λόγος για τον οποίο τα οικονομικά μπορεί να προκαλέσουν άγχος είναι επειδή, στο μυαλό μας, τα χρήματα συνδέονται με την επιβίωση.

Οι ανησυχία σχετίζεται με την αποταμίευση, την εργασία, τον μισθό, την έλλειψη οικονομικών καταβολών, τα χρέος κλπ….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: