Οι επενδυτές μπορεί να γύρισαν σελίδα από το 2022, ένα ακραίο και πλήρως ανατρεπτικό έτος που στιγματίστηκε από τις «τιμωρητικές» για τις αγορές επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της Fed προκειμένου να τιθασεύσει έναν πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών, όμως ο ορίζοντας παραμένει σκοτεινός, μέσα σε ένα έκρυθμο γεωπολιτικό περιβάλλον με σενάρια επικείμενης ύφεσης.
Η αβεβαιότητα και η παταγώδης διάψευση των προσδοκιών έκαναν ακόμη και κορυφαίους «γκουρού» των αγορών να πέσουν συντριπτικά έξω στις προβλέψεις τους. Ο διεθνής δείκτης μετοχών MSCI έχασε το ένα πέμπτο της αξίας του, στη μεγαλύτερη πτώση από το 2008 -οπότε είχε υποχωρήσει περισσότερο από 43%-, με τις μετοχές από τη Wall Street έως τη Σαγκάη και τη Φραγκφούρτη να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και να «κάνουν φτερά» από τα διεθνή χρηματιστήρια 25 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στη Wall Street, o δείκτης S&P 500 έκλεισε το έτος με απώλειες 19,4%, ο δείκτης Nasdaq βυθίστηκε 33%, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 8,7%, στη χειρότερη πτώση από τη χρηματοπιστωτική κρίση, με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού να εξανεμίζει τρισεκατομμύρια δολάρια από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες, που καθοδήγησαν το ράλι στη διάρκεια της πανδημίας το 2020. Η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla απώλεσε τα δύο τρίτα της αξίας της φέτος, ενώ η κατασκευάστρια τσιπ Nvidia υποχώρησε 50%. Οι κορυφαίοι της τεχνολογίας Apple και Microsoft βούλιαξαν 30%, ενώ ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet, «είδε» τη μετοχή του να κατρακυλά περίπου 40% και ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta, 64%.
Στον αντίποδα οι μετοχές ενέργειας, που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, με τον κλάδο να ενισχύεται 60% και με την Occidental Petroleum να αναδεικνύεται σε αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή με κέρδη 120%. Το δραματικό είναι ότι μόλις πέντε συνεδριάσεις του έτους ευθύνονται για όλες αυτές τις απώλειες της Wall Street, σύμφωνα με τον Νίκολας Κόλας, συνιδρυτή της DataTrek Research.
Στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 παρουσίασε φέτος τη χειρότερη επίδοση από το 2018, με απώλειες 12,8%, ενώ ο δείκτης MSCI για ολόκληρη την Ευρώπη σημείωσε βουτιά 16% σε όρους δολαρίων και 11% σε όρους ευρώ. Ο μεγάλος χαμένος η τεχνολογία και στη γηραιά ήπειρο, με απώλειες 28,4%, όμως ακόμη χειρότερη ήταν η επίδοση του ευρωπαϊκού real estate με απώλειες κοντά 40% και του λιανεμπορίου με πτώση 32%. Καθώς οι αξίες των ακινήτων υποχωρούν και το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται από την άνοδο των επιτοκίων, τα χειρότερα ενδεχομένως να βρίσκονται μπροστά για μια αγορά που είχε «φουσκώσει» τα τελευταία χρόνια λόγω φθηνού δανεισμού. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr