3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων

Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα πρωτοπόρων επεμβάσεων για την αντιμετώπιση ασθενών με «ανεγχείρητο» καρκίνο παγκρέατος.

Δύο σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Επίκ. Καθηγητή Χειρουργικής, Mayo Clinic και Διευθυντή Α’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία, κ. Γρηγόρη Τσιώτο και την ομάδα του στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων, το οποίο έλαβε χώρα στις 25 & 26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίες αποτελούν τον καρπό μιας μακρόχρονης σπουδής πάνω στις τεχνικές μετατροπής του ανεγχείρητου καρκίνου του παγκρέατος σε εγχειρήσιμο.

Κατά την πρώτη ανακοίνωση, ο διακεκριμένος χειρουργός και η ομάδα του προέβησαν στην παρουσίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα 30 περιστατικών με καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος θεωρείτο συμβατικά ανεγχείρητος λόγω της εμπλοκής της πυλαίας φλέβας, αλλά και του πώς αυτός μπορεί να μετατραπεί σε εγχειρήσιμο με την αφαίρεση και του τμήματος της εμπλεκόμενης φλέβας. Πρόκειται στην ουσία, για τη συνέχεια μιας μελέτης που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με τη συμμετοχή 24 ασθενών, η οποία είχε ήδη δημοσιευθεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pancreatic Cancer» / https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/pancan.2019.0013, και έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καινοτόμου αυτής τεχνικής, η οποία πλέον, επιτρέπει σε ασθενείς με συμβατικά ανεγχείρητους όγκους στο πάγκρεας να χειρουργούνται, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής τους.

Αποτελέσματα που ξεπερνούν τα διεθνή κριτήρια επάρκειας

Επίσης, η ομάδα του κ. Τσιώτου συνέκρινε τα αποτελέσματα από τις επεμβάσεις των 30 ασθενών με συμβατικά ανεγχείρητο όγκο στο πάγκρεας με τα διεθνή κριτήρια επάρκειας (benchmark outcomes), τα οποία έχουν θεσπιστεί από την παγκόσμια χειρουργική κοινότητα, και ορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να επιτρέπεται η πραγματοποίηση αυτών των απαιτητικών και δυνητικά επικίνδυνων επεμβάσεων.

Το εντυπωσιακό είναι τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας όχι απλά εντάσσονται εντός των ενδεδειγμένων ορίων, αλλά σε πολλά σημεία φαίνεται να τα ξεπερνούν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια επάρκειας η θνητότητα πρέπει να είναι το πολύ 4%, ενώ στην ελληνική περίπτωση η θνητότητα κυμαίνεται στο 3%, η διάρκεια νοσηλείας ορίζεται έως 14 ημέρες σε αντιδιαστολή με μόνο 9 μέρες για τις επεμβάσεις που πραγματοποιεί η ελληνική ομάδα, η ριζικότητα της εκτομής πρέπει να είναι τουλάχιστον 35%, την στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: