6 κοινοί μύθοι για την ψωρίαση

6 κοινοί μύθοι για την ψωρίαση

Μπορεί να επηρεάσει διάφορα σημεία της επιδερμίδας αν και οι βλάβες παρουσιάζονται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα και τους αγκώνες.

Η ψωρίαση επηρεάζει περίπου το 2-3% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο και παρά το σημαντικό αυτό ποσοστό κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από την πάθηση.

Αρκετοί είναι μάλιστα αυτοί που δεν γνωρίζουν στοιχειώδεις πληροφορίες, αναρωτιούνται ακόμα και εάν η πάθηση είναι μεταδοτική και αποφεύγουν κάθε επαφή με τον ασθενή, γεγονός που τους προκαλεί αμηχανία και συχνά σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα.

Μερικοί από τους συχνότερους μύθους που επικρατούν είναι:

Η ψωρίαση προκαλείται από την κακή υγιεινή

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν εξαρτάται από την υγιεινή. Μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της νόσου περιλαμβάνονται λοιμώξεις, άγχος, ορμονικές αλλαγές, τραυματισμοί στο δέρμα, αλλά και το αλκοόλ, η παχυσαρκία και ορισμένα φάρμακα.

Η ψωρίαση δεν είναι κληρονομική

Ενώ πολλοί ασθενείς χωρίς οικογενειακό ιστορικό αναπτύσσουν ψωρίαση, γενετικοί λόγοι ευθύνονται για το 40-60% περίπου των περιπτώσεων. Έχοντας όμως τη γενετική προδιάθεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο θα αναπτύξει οπωσδήποτε τη νόσο.

Η διάγνωση της ψωρίασης είναι εύκολη

Πολλές παθήσεις που επηρεάζουν το δέρμα μοιάζουν μεταξύ τους. Κάποια αρχικά συμπτώματα της ψωρίασης, όπως ο κνησμός και η ερυθρότητα, μοιάζουν με αυτά του εκζέματος ή της ατοπικής δερματίτιδας, με συνέπεια να υπάρχει ενίοτε δυσκολία διάγνωσης της ασθένειας. Η διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων μπορεί να οδηγήσει σε έγκυρη διάγνωση.

Η ψωρίαση επηρεάζει τους ασθενείς μόνο σωματικά

Εκτός από τη σωματική επιβάρυνση, η νόσος έχει σημαντικές ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις. Τα άτομα με ψωρίαση συχνά αναφέρουν αρνητικά συναισθήματα που κυμαίνονται από απογοήτευση έως κατάθλιψη για την εμφάνισή τους. Συχνά, προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα με ρούχα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους, προκειμένου να αποφύγουν τα σχόλια, ή αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το πρόβλημά τους. Η ψυχολογική επιβάρυνση είναι μάλιστα συγκρίσιμη με αυτή ατόμων που υποφέρουν από άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως π.χ. τους διαβητικούς.

Η ψωρίαση μπορεί να θεραπευτεί

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει ίαση. Οι υπάρχουσες θεραπείες αποσκοπούν στη διαχείριση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων της. Ωστόσο, διεξάγεται εκτεταμένη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: