6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαβήτη τύπου 2

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις υγείας σε όλο τον κόσμο.

Περίπου το 8,5 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως και το 9,3 τοις εκατό όλων των Αμερικανών ζουν με την πάθηση.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συνηθισμένη μορφή που μπορεί να έχουμε ακούσει, ωστόσο μπορεί να εκπλαγούμε από όσα δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν.

Η συνεχής έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη γνώση σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2, επιτρέποντας καλύτερη πρόληψη και διαχείριση.

Ας δούμε λοιπόν έξι πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαβήτη τύπου 2.

1. Είναι μια χρόνια πάθηση και προς το παρόν δεν έχει θεραπεία
Με απλά λόγια, ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα μας έχει πρόβλημα να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Οφείλεται στην αδυναμία του σώματος είτε να παράγει, είτε να χρησιμοποιεί ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Είτε το σώμα μας δεν παράγει αρκετή, είτε καθόλου ινσουλίνη, είτε τα κύτταρα του σώματος είναι ανθεκτικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη που δημιουργεί αποτελεσματικά. Εάν το σώμα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να μεταβολίσει τη γλυκόζη, μια απλή ζάχαρη, θα συσσωρευτεί στο αίμα μας, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα της κυτταρικής αντίστασης, τα διάφορα κύτταρα στο σώμα μας δεν θα πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει ότι διαρκεί πολύ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία, οπότε χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή για να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός του εύρους -στόχου τους.

2. Είναι σε άνοδο, ειδικά σε νέους ενήλικες
Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014 και ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίστηκε κάποτε μόνο σε ενήλικες, αλλά τώρα διαγιγνώσκεται όλο και πιο συχνά επίσης σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και παχυσαρκία, ένα ζήτημα που γίνεται πιο συχνό στους νεότερους σήμερα.

3. Μπορεί να περάσει απαρατήρητο για χρόνια
Πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 δεν διαγιγνώσκονται λόγω έλλειψης συμπτωμάτων ή επειδή…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: