70 χρόνια Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο στη Γερμανία – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

70 χρόνια Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο στη Γερμανία

«Μπορούμε πλέον να χαιρόμαστε για την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία». Αυτά ήταν τα λόγια της καγκελαρίου Μέρκελ στην ομιλία της για την επέτειο των 70 χρόνων του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας. Όπως υπογράμμισε «η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη» και «αποτελεί συστατικό στοιχείο της Γερμανίας». Mάλιστα η καγκελάριος τόνισε ότι πολλοί από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος δεν μπορούσαν καν να φανταστούν τη ζωή τους στη Γερμανία μετά το τέλος του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο ιδρύθηκε στις 19 Ιουλίου 1950 στη Φρανκφούρτη. Μετά την Φρανκφούρτη και το Βερολίνο τίμησε την 70ή επέτειό του, μετρώντας πλέον 100.000 μέλη. Μεταξύ των 150 καλεσμένων στο Βερολίνο υπήρξαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής: η Άγκελα Μέρκελ και επτά υπουργοί της κυβέρνησης, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων της γερμανικής Βουλής και βέβαια κορυφαίοι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, πλην του εθνολαϊκιστικού AfD. Παρόντες επίσης ήταν ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρώην υπ. Εξωτερικών των Πρασίνων Γιόσκα Φίσερ: και οι δύο είχαν συμβάλει το 2003 στην υπογραφή μιας νομικής σύμβασης που έθετε τα θεμέλια για μια ευρεία συνεργασία με το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο σε πολλούς τομείς.

Κορωνοϊός : Επιστροφή στον… Μάρτιο – Σήμα κινδύνου από τα συγκριτικά στοιχεία

Έντονοι συμβολισμοί

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ

H εκδήλωση έγινε σε έναν τόπο έντονου συμβολισμού: στη Μεγάλη Συναγωγή του Βερολίνου. Πρόκειται για ένα σημείο με αυστηρή αστυνόμευση, 24 ώρες το 24ωρο, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εβραϊκή ζωή στη Γερμανία χρειάζεται αστυνομική προστασία. Η Μεγάλη Συναγωγή χωρητικότητας 3000 πιστών διασώθηκε από τα ναζιστικά πογκρόμ του 1938 χάρη στην παρέμβαση ενός θαρραλέου αστυνομικού. Το 1940 μετατράπηκε από τη Βέρμαχτ σε αποθήκη, καταστράφηκε εν μέρει από βόμβα το 1943 και 15 χρόνια αργότερα, το 1958, καταστράφηκε ολοσχερώς στην τότε Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Τμήμα της Μεγάλης Συναγωγής άρχισε να ανακατασκευάζεται το 1988 μέχρι το 1995. Μόνο ένα τμήμα του παλιού, χρυσού θόλου ύψους 50 μέτρων έχει διασωθεί. «Χρειάζεται φαντασία για να φανταστεί κανείς το προηγούμενο μέγεθός του» ανέφερε ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ.

Ο ρόλος του 66χρονου Γιόζεφ Σούστερ είναι διπλός: από τη μια η διατήρηση της ιστορικής μνήμης κι από την άλλη η οικοδόμηση σταθερών σχέσεων για το μέλλον. «Οι άνθρωποι που ίδρυσαν τις εβραϊκές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: