ΑΑΔΕ: «Κρεμάει στα μανταλάκια» τους μεγαλοοφειλέτες

ΑΑΔΕ: «Κρεμάει στα μανταλάκια» τους μεγαλοοφειλέτες

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να μπουν το επόμενο διάστημα όλα τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, καθώς, όπως διαπιστώνεται, παρά τη δυνατότητα που τους παρείχε η ένταξή τους σε ρυθμίσεις, δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί

Σε δεύτερο χρόνο οι Αρχές θα προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις αφορούν 8.543 φορολογούμενους, οι οποίοι χρωστούν υπέρογκα ποσά στην εφορία, που το 2021 αυξήθηκαν κατά 2,549 δισ. ευρώ ενώ για το ίδιο διάστημα και ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 277 πρόσωπα.

Συνολικά, οι οφειλές τους τον φετινό Ιούλιο ανήλθαν στα 87,389 δισ. ευρώ, ενώ στο περσινό αντίστοιχο διάστημα ήταν στα 84,84 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου προκύπτει ότι από τους εν λόγω μεγαλοοφειλέτες προέρχεται το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ.

Η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών, για άσκηση πίεσης προκειμένου να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019. Λόγω πανδημίας και των παρενεργειών που προκλήθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η λίστα «πάγωσε». Ωστόσο, πηγές της ΑΑΔΕ διαβεβαιώνουν πως τους πρώτους μήνες του 2022 θα δημοσιοποιηθεί η νέα επικαιροποιημένη λίστα για όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να δει κάποιος το όνομά του ή της εταιρείας του σε αυτές τις λίστες, εκτός από το να χρωστάει περισσότερα από 150.000 ευρώ σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, είναι η καταβολή της οφειλής να καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet) και το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όπως διευκρινίζεται στις επί του παρόντος αναρτημένες λίστες, οι οφειλές προς το Δημόσιο αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις εκτός ρύθμισης, με ημερομηνία λήξης έως τις 28/06/2018, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 28/06/2019 (σ.σ.: ημερομηνία άντλησης αναρτημένων στοιχείων). Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αφορούν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 06/2018 και προγενέστερα. Βέβαια, στη νέα λίστα οι ημερομηνίες θα ανανεωθούν.

«Αυτοματοποιημένη διαχείριση οφειλών»

Για την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: