Αδέξιο παιδί: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι πραγματικά χρειάζεται βοήθεια

Αδέξιο παιδί: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι πραγματικά χρειάζεται βοήθεια

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται αν η έλλειψη συντονισμού του παιδιού τους είναι ανησυχητική.
Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθούν αν το παιδί τους έχει κινητικές διαταραχές αλλά όσο νωρίτερα εντοπιστούν τυχόν προβλήματα, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστούν κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.
Kινητική αδεξιότητα ή διαταραχή κινητικού συντονισμού
Η κινητική αδεξιότητα ή διαταραχή κινητικού συντονισμού δημιουργεί προβλήματα στην εκτέλεση πολλών κινήσεων απαραίτητων για την καθημερινή ζωή του ατόμου. Για να θεωρηθεί ότι ένα παιδί έχει αυτή την διαταραχή θα πρέπει να μην είναι αποτέλεσμα μιας ιατρικής κατάσταση όπως της εγκεφαλικής παράλυσης, της ημιπληγίας κ.λπ. Επιπλέον η κινητική δεξιότητα ενός παιδιού θα πρέπει να είναι σημαντικά κατώτερη του αναμενόμενου για την ηλικία του και να επηρεάζει τη λειτουργικότητά του.
Η Debbie Evans, Ιδρύτρια και Κλινική Διευθύντρια του Therapies for Kids, μοιράζεται τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα κινητικού συντονισμού στα παιδιά δίνοντας παράλληλα συμβουλές για το πώς να τα βοηθήσετε.

Δυσκολία στην αδρή κινητικότητα
Υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπτύξει δεξιότητες αδρής κινητικότητας. Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο των δύο ετών και δεν μπορεί να πηδήξει επί τόπου, έχει δυσκολίες στο τρέξιμο στα τρία, δεν μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες με ένα πόδι ανά σκαλί στα τέσσερα, έχει πρόβλημα να κάνει εμπόδια και να χοροπηδάει έως την ηλικία των 5 ετών, τότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια ειδικού.
Δυσκολία με τα παιχνίδια της παιδικής χαράς
Από την ηλικία των πέντε έως των έξι ετών, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να ρίχνουν και να πιάνουν μια μπάλα του τένις στα χέρια τους, να παίζουν χάντμπολ και να χρησιμοποιούν σχοινάκι. Αν όχι, υπάρχει πιθανότητα να έχουν σοβαρά προβλήματα συντονισμού κινητικότητας. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητές του συντονισμού, πρέπει να επαναλαμβάνει συχνά ορισμένες δραστηριότητες.Δοκιμάστε να παίζει συχνά σχοινάκι ή μπάλα σε εξωτερικό χώρο προκειμένου να βελτιώσει τον συντονισμό χεριού-ματιού .

Δυσκολία στην κίνηση
Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα ενδεικτικά σημάδια ότι έχουν σοβαρά προβλήματα κινητικού συντονισμού είναι όταν δεν μπορούν να προγραμματίσουν μια κίνηση με ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει δυσκολίες με τη μετακίνηση σε μια τάξη , στην παιδική χαρά, στο περπάτημα, στις σκάλες. Για να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι όλες οι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: