Αφγανιστάν – Εκατοντάδες παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους – Απομακρύνθηκαν ασυνόδευτα από τη χώρα – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Αφγανιστάν – Εκατοντάδες παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους – Απομακρύνθηκαν ασυνόδευτα από τη χώρα

Πολλά παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στο χάος που προκλήθηκε από την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους ταλιμπάν και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Εκατοντάδες παιδιά απομακρύνθηκαν από την χώρα ασυνόδευτα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Unicef και τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες, 300 ασυνόδευτα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου.

Μάχη με τις ρωγμές στο τείχος ανοσίας

«Περιμένουμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες ταυτοποίησης», αναφέρει σε ανακοίνωση η γενική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φορ, εκφράζοντας ανησυχίες για την κατάσταση και την ασφάλειά τους.

Πολλά παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ προσπαθώντας να διαφύγουν από το Αφγανιστάν πριν από την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος του Αυγούστου.

Τις ημέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην κατάληψη της εξουσίας από τους ταλιμπάν και την αποχώρησή τους, οι ΗΠΑ απομάκρυναν 123.000 άτομα μέσω της αερογέφυρας που στήθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ανάμεσά τους, αμερικανοί πολίτες, διερμηνείς και άλλοι άνθρωποι που μπορούσαν να λάβουν ειδική βίζα μετανάστευσης.

Ορισμένα από τα ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη προς την Γερμανία, το Κατάρ και άλλες χώρες, σύμφωνα με την Unicef.

«Τα πιο ευάλωτα στον κόσμο»

«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο αυτά τα παιδιά πρέπει να τρομοκρατήθηκαν όταν βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς την οικογένειά τους, μέσα στις συνθήκες της κρίσης που επικρατούσαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ή όταν μεταφέρονταν σε πτήση απομάκρυνσης», δήλωσε η Ενριέτα Φορ.

Τα παιδιά που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους είναι «από τα πιο ευάλωτα στον κόσμο», υπογράμμισε.

«Είναι ζωτικής σημασίας η ταχεία ταυτοποίησή τους και η προστασία τους κατά την διάρκεια της διαδικασία αναζήτησης και επανένωσης με τις οικογένειές τους», είπε. «Ολες οι πλευρές θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο ύψιστο συμφέρον του παιδιού και να τα προστατεύσουν απέναντι στην κακομεταχείριση, την παραμέληση και την βία». Αφγανιστάν – Εκατοντάδες παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους – Απομακρύνθηκαν ασυνόδευτα από τη χώρα - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η Unicef παρέχει τεχνική υποστήριξη στις κυβερνήσεις που έχουν υποδεχθεί παιδιά και βοηθά στην ταυτοποίηση των ασυνόδευτων ώστε να βρεθούν οι οικογένειές τους.

Τα παιδιά θα πρέπει να βρεθούν ανάμεσα σε μέλη της ευρείας οικογένειάς τους ή σε οικογενειακό πλαίσιο, ενώ η τοποθέτησή τους σε ιδρύματα θα πρέπει να είναι ή ύστατη και μόνο προσωρινή λύση.

Η Ενριέτα Φορ απευθύνει έκκληση σε όλες τις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: