Αφγανιστάν: Επανεκκινούν σταδιακά οι εμπορικές πτήσεις στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Επανεκκινούν σταδιακά οι εμπορικές πτήσεις στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να εδραιώνουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν με κινήσεις προς μια εξομάλυνση της οικονομίας, με την αναμενόμενη επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων στην Καμπούλ, 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του ισλαμιστικού κινήματος.
Εκείνες οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια των ΗΠΑ που εξαπολύθηκαν από την Αλ Κάιντα, άλλαξαν την ιστορία του Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον αποφάσισε με την εισβολή στη χώρα να εκδιώξει τους Ταλιμπάν από την εξουσία, οι οποίοι στα μάτια της Ουάσινγκτον ήταν ένοχοι ότι προσέφεραν καταφύγιο σε τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Η παρένθεση δύο δεκαετιών επέμβασης της Δύσης, έκλεισε στις 15 Αυγούστου με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία χάρη στην αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

«Η σημερινή, είναι μια μέρα για την Αμερική, όχι για το Αφγανιστάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Αλζοάντ, τραπεζικός υπάλληλος. Για αυτόν, η 11η Σεπτεμβρίου «δεν είχε καμία σχέση με το Αφγανιστάν, αλλά μας έκανε να υποφέρουμε».

Ένα βήμα προς μια οικονομική εξομάλυνση έγινε χθες Σάββατο με την ανακοίνωση της πακιστανικής εθνικής εταιρείας PIA για την επανέναρξη την Δευτέρα των εμπορικών της πτήσεων από το Ισλαμαμπάντ προς την Καμπούλ, οι οποίες διακόπηκαν λίγο μετά τις 15 Αυγούστου.

«Σε αυτό το στάδιο, έχουμε λάβει 73 αιτήματα» από ενδιαφερόμενους επιβάτες, «κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της πακιστανικής εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει πολλά αιτήματα από ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημοσιογράφους που επιθυμούν να πάνε στην Καμπούλ.

Μια πρώτη διεθνής, μη εμπορική πτήση απομάκρυνσης πολιτών απογειώθηκε από την Καμπούλ με προορισμό το Κατάρ την Πέμπτη και ακολούθησε μια άλλη την Παρασκευή με 158 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Γερμανών, Καναδών, Γάλλων, Ολλανδών υπηκόων και άλλων, όπως Βέλγων και Μαυρικιανών.

Στα τέλη Αυγούστου, σκηνές χάους εξελίχθηκαν για μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες Αφγανούς, τρομοκρατημένους από την επιστροφή των Ταλιμπάν ή προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στο εξωτερικό, να προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη σε μια γιγαντιαία επιχείρηση αερογέφυρας που διοργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων χωρών.

Συνολικά, πάνω από 123.000 άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί, απομακρύνθηκαν από την χώρα στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης που κηλιδώθηκε στις 26 Αυγούστου από μια τρομοκρατική επίθεση με…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: