Αφγανιστάν και Λιβύη στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ν. Δένδια στην Νέα Υόρκη

Αφγανιστάν και Λιβύη στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ν. Δένδια στην Νέα Υόρκη

Σειρά συναντήσεων είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας συμμετείχε σε υπουργική διάσκεψη για την Λιβύη και σε κλειστή συνάντηση για το Αφγανιστάν. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ.

Παράλληλα σήμερα θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας θα έχει και ένα τετ α τετ με τον Αιγύπτιο υπουργό Σάμεχ Σούκρι. Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς η Τουρκία θέλει να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας στην Αίγυπτο και να αποσυμφορήσει την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Πιο αναλυτικά, στην υπουργική διάσκεψη για την Λιβύη συμμετείχε επίσης ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος κάλεσε για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα. Μάλιστα κατονόμασε ρητά την Τουρκία.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, όμορων αφρικανικών κρατών και της Ελλάδας και της Ισπανίας ως παρατηρητές.

Στην άλλη συνάντηση στην οποία έδωσε το παρών ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τονίζοντας πως η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Όπως είπε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτός είναι και ο λόγος που η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του Αφγανιστάν, και ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών που βρίσκονται στο στόχαστρο του καθεστώτος των Ταλιμπάν και απειλούνται άμεσα. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας η οποία πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες για την υπεράσπισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει επίσης να δοθεί στην προστασία των δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν και στο σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στην απειλή των προσφυγικών ροών υποστηρίζοντας πως για να αποφευχθούν οι μαζικές ροές απαιτείται στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις άμεσα γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες.

Παράλληλα, «έκλεισε το μάτι» στην Τουρκία…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: