Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 3η πρωτεύουσα επαρχίας | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν 3η  πρωτεύουσα επαρχίας | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο κόσμος στο πολύπαθο Αφγανιστάν για άλλη μια φορά βλέπει να γίνονται σφοδρές μάχες στα εδάφη του. Αυτό συνέβαινε σήμερα νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού στρατού.

«Βίαιες συγκρούσεις μαίνονται στους δρόμους σε πολλές συνοικίες της πόλης. Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναδιπλωθεί προς το αεροδρόμιο», επεσήμανε ο Αμρουντίν Ουάλι, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Κουντούζ.

Όταν οι φλόγες περικύκλωσαν την Αττική

«Οι Ταλιμπάν έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Κουντούζ, βομβαρδίστηκαν», δήλωσε ο Αμπντούλ Αζία κάτοικος του κέντρου της πόλης. «Επικρατεί απόλυτο χάος».

Χθες Σάββατο το πρωί ο δρ Φάζλι, υπεύθυνος υγείας για την επαρχία Κουντούζ, είχε δηλώσει ότι 11 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 38 τραυματιστεί από την Παρασκευή το βράδυ.

Στο μεταξύ χθες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Σεμπεργκάν στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, τη δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε λιγότερες από 24 ώρες.

«Δυστυχώς η πόλη Σεμπεργκάν καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν», ανακοίνωσε ο Κάντερ Μαλία αντικυβερνήτης της επαρχίας Τζαουζάν, της οποίας η Σεμπεργκάν είναι πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι «οι αφγανικές δυνάμεις και αξιωματούχοι διέφυγαν προς το αεροδρόμιο».

Σήμερα Κυριακή έγινε γνωστό ότι οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σαρ – ε – Πουλ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο Αφγανιστάν, έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών μαχών με τον αφγανικό στρατό, δήλωσαν δύο μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, ο Ασαντουλάχ Χουράμ και ο Μοχαμάντ Νουρ Ραχμάνι.

Τι είχε προηγηθεί

Την Παρασκευή οι αντάρτες κατέλαβαν τη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν. Πρόκειται για την πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που κατέλαβαν από την έναρξη της εφόδου τους τον Μάιο, ενημέρωσε τοπικός αξιωματούχος.

Η επαρχία Τζαουζάν είναι προπύργιο του στρατάρχη Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ενός ισχυρού Ουζμπέκου πολέμαρχου, διαβόητου για τη βαρβαρότητά του και την ευκολία με την οποία αλλάζει πλευρές.

Αν το προπύργιό του, η Σερμπεργκάν, παραμείνει στα χέρια των Ταλιμπάν αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, η οποία πρόσφατα απηύθυνε έκκληση στους παλαιούς πολέμαρχους να συνδράμουν στην…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: