Αφγανιστάν: Ποια θα είναι η προσέγγιση των ΗΠΑ – Ο ρόλος Μόσχας, Πεκίνου | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Αφγανιστάν: Ποια θα είναι η προσέγγιση των ΗΠΑ - Ο ρόλος Μόσχας, Πεκίνου | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Στο πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον ουδείς υπήρξε εντονότερα αντίθετος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από τον Τζο Μπάιντεν. Ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ο Μπάιντεν ήταν αντίθετος με την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν παρότι δεν εισακούστηκε.

Τώρα, ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε τον «ατέλειωτο πόλεμο» που άρχισε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν την περασμένη Δευτέρα. Το χάος όμως συνεχίζεται και η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία έπειτα από 20 χρόνια δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις.

Λέσλι Βιντζαμούρι – «Ζωτικής σημασίας για την Ουάσιγκτον η συνεργασία με Πεκίνο και Μόσχα»

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν, «Το Βήμα» συνομίλησε με τη Λέσλι Βιντζαμούρι, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων (PhD, Πανεπιστήμιο Columbia), αναλύτρια στο Chatam House (Βασιλικό Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) και στo Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ειδική στον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο.

Ποια θα πρέπει να είναι στο εξής η προσέγγιση των ΗΠΑ έναντι του Αφγανιστάν;

«Οι ΗΠΑ θα δυσκολευθούν πολύ περισσότερο να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία στο Αφγανιστάν. Εχουν όμως τη δυνατότητα επιλογών – ιδανικά μαζί με τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ – για το πώς θα αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, αν θα επιβάλουν κυρώσεις, αν θα τους αναγνωρίσουν ως κυβέρνηση. Πρόκειται για  πολιτικά και διπλωματικά ερωτήματα. Αυτό που προέχει είναι να φύγουν από το Αφγανιστάν όσοι αμερικανοί και αφγανοί σύμμαχοί τους βρίσκονται ακόμη εκεί: είναι ένα σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα το οποίο προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση. Λόγω της εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης, οι ΗΠΑ, παρότι αποχώρησαν, θα πρέπει να εστιάσουν στο Αφγανιστάν διότι είναι «δεμένες» με το Αφγανιστάν για αρκετό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η αστάθεια  επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχθηκε έντονη κριτική για τους χειρισμούς του στο Αφγανιστάν – ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίστηκαν ότι είναι ακατάλληλος για το αξίωμά του. Ποιος ευθύνεται για την πτώση της Καμπούλ και το συνακόλουθο χάος;

«Οποια και αν ήταν η έκβαση στο Αφγανιστάν, θα προκαλούσε διχασμό μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, λόγω της πόλωσης που επικρατεί. Τα εύλογα και σοβαρά ερωτήματα που τίθενται είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αποχώρηση των Αμερικανών, εγχείρημα εξαρχής εξαιρετικά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: