Αφγανιστάν – Τι σημαίνει η Σαρία για τις γυναίκες – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Αφγανιστάν – Τι σημαίνει η Σαρία για τις γυναίκες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Οι ελευθερίες των γυναικών στο πλαίσιο της Σαρία είναι ανελευθερίες για το Δυτικό Πολιτισμό και νομικό πλαίσιο.

Όπως ανακοίνωσαν χθες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά «στο πλαίσιο του Ισλαμικού Νόμου» και ότι θα τους επιτραπεί να εργάζονται και να σπουδάζουν. «Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της Σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς» είπε χαρακτηριστικά.

Το δάσος που (δεν) αγαπήσαμε

Σύμφωνα όμως, με τον ειδικό σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής κ. Ευάγγελο Βενέτη, «η Σαρία επιτρέπει στις γυναίκες να κινούνται στη σφαίρα του οίκου και της εργασίας φορώντας ειδικό ένδυμα και κατά βάση μπούργκα». Όπως εξηγεί στο in.gr, οι Ταλιμπάν είναι Ουχαβίτες και αυστηρά συντηρητικοί.

«Θα είναι πρωτοτυπία να αλλάξουν στάση» εκτιμά.

Οι Ουαχαβίτες αποτελούν ένα πολιτικο-θρησκευτικό παρακλάδι του σουνιτισμού, το πιο αντιδραστικό και πουριτανικό και έχουν έδρα τη Σαουδική Αραβία. Οι Ουαχαβίτες θέλουν να «αποκαθάρουν» το Ισλάμ από οτιδήποτε θεωρούν οι ίδιοι ότι παρεκκλίνει από τα ιερά κείμενα.

Ίσως στις πόλεις να υπάρχει μια ελαστικότητα και να φορούν νιγάμπ, ή το παραδοσιακό τσαντόρ, θεωρεί, αλλά είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός καθώς πιστεύει πως δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί μια κεντρική πολιτική για όλο το Αφγανιστάν αφού ο ιμάμης κάθε περιοχής μπορεί να βγάζει τις δικές του αποφάσεις.

Επίσης, όπως τονίζει, ο κ. Βενέτης, το Ισλάμ ως θρησκεία επιτρέπει στις γυναίκες να μορφώνονται αλλά εκτιμά ότι οι υποσχέσεις δεν θα υλοποιηθούν αφού πάλι θα εναπόκειται στον κάθε ιμάμη να αποφασίσει.

Έτσι, ο μεσαίωνας για τις γυναίκες μπορεί να επιστρέψει. Άλλωστε, όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, απάντησε: «Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς».

Αυτοί οι κανόνες είναι που θα αποσαφηνίσουν το πλαίσιο που θα κινούνται οι γυναίκες. Και θα φανεί συν τω χρόνω εάν θα εφαρμοστούν συνολικά ή θα υπάρχουν γυναικεία δικαιώματα, με βάση τη Σαρία, δυο ταχυτήτων. Στα βουνά και στις πόλεις.

Οι ταινίες της εβδομάδας – Oικογενειακές υποθέσεις και καλές επανεκδόσεις
Ακολουθήστε Αφγανιστάν – Τι σημαίνει η Σαρία για τις γυναίκες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Onlineστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: