Αφγανοί πρόσφυγες καταγγέλλουν βίαιες επαναπροωθήσεις και ξυλοδαρμό από τις τουρκικές Αρχές – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Αφγανοί πρόσφυγες καταγγέλλουν βίαιες επαναπροωθήσεις και ξυλοδαρμό από τις τουρκικές Αρχές - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Βίαιες επαναπροωθήσεις από τις τουρκικές Αρχές καταγγέλλουν Αφγανοί πρόσφυγες, οι οποίο αναζητούν διέξοδο από τη χώρα μετά την ανακατάληψή της από τους Ταλιμπάν.

Τις καταγγελίες τους φιλοξενεί ο βρετανικός Guardian, συμπεριλαμβανομένου συνεντεύξεις από πολλά θύματα, δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στην περιοχή και ανεξάρτητους ερευνητές.

Πώς το «κουτί της Πανδώρας» άναψε φωτιές στην Κύπρο

Ένας 22χρονος με μελανιασμένο το μάτι και τραύματα στα χέρια έφτασε μέσω του Ιράν στο Βαν της Τουρκίας, λίγες μέρες νωρίτερα με τη βοήθεια λαθρεμπόρων. «Δεν είμαι καλά», λέει ο Sangeen με τα πόδια του να τρέμουν. «Δεν αισθάνομαι άνθρωπος».

Ο Sangeen, ο οποίος πολέμησε τους Ταλιμπάν για πέντε χρόνια ως στρατιώτης στον αφγανικό στρατό, λέει ότι τον περασμένο μήνα πέρασε τα σύνορα Τουρκίας-Ιράν, μετά από τρεις προσπάθειες. Κάθε φορά, οι τουρκικές συνοριακές δυνάμεις τον συνέλαμβαναν και τον επέστρεφαν πίσω στο Ιράν, λέει, ενώ ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε συχνά στη διαδικασία.

Οι βίαιες επαναπροωθήσεις εναντίον προσφύγων έχουν αυξηθεί στην ανατολική Τουρκία τους τελευταίους μήνες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δήλωσε ότι, τους τελευταίους μήνες, μεταξύ 20.000 και 30.000 προσφύγων εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Orhan Deniz, καθηγητή μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο Van Yüzüncü Yıl, πολλοί επιχειρούν ταξίδια 1.400 μιλίων μέσω του Ιράν και τα Όρη Ζάγκρος στα τουρκικά σύνορα και σε πόλεις όπως το Başkale, το Çaldıran, το Saray και το Özalp.

«Αυτό που κάνουν είναι παράνομο»

Όμως, ο Μαχμούτ Κατσάν, Τούρκος δικηγόρος, ο οποίος ειδικεύεται σε υποθέσεις προσφύγων και ασύλου, ισχυρίζεται ότι οι επαναπροωθήσεις, που παραβιάζουν τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του 1951, λαμβάνουν χώρα «συστηματικά». «Αυτό συμβαίνει 100%», είπε ο Κατσάν. «Αυτό που κάνουν οι τουρκικές αρχές είναι παράνομο».

Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι η Επαρχιακή Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης (PDMM) στο Βαν δεν δέχεται πλέον νέες αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πελάτες του – μια Αφγανή νοσοκόμα και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τη χώρα τους. «Ήρθαν με διαβατήρια, αλλά ακόμη και σε αυτούς τους αρνήθηκε», είπε. «Οι Αφγανοί βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Όλοι είδαμε τις χιλιάδες κόσμου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και πρέπει να τους υποστηρίξουμε».

Οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: