Αγοραστικό αμόκ για χρυσές λίρες! (πίνακας))

Ουρές στα γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την έναρξη του πολέμου

Ουρές σχηματίζονται στα γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος για την αγορά χρυσών λιρών, που γίνονται πάλι προσφιλές “καταφύγιο” αποταμιευτών, όπως συνέβαινε τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, πριν από 60 και 70 χρόνια. Ο αγοραστικός “πυρετός” ανέβηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που προκάλεσε ανησυχίες για την πορεία των νομισματικών ισοτιμιών και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους – και ιδιαίτερα τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή, τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και τη φρενήρη κο΄ρσα των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου – οι αγορές χρυσών λιρών εκτινάχθηκαν στα ύψη, παρά τις υψηλές τιμές στις οποίες διατίθενται.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αβεβαιότητα που προκαλεί στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία: Φοβούμενοι “τα χειρότερα”, χιλιάδες αποταμιευτές σπεύδουν να επενδύσουν τις οικονομίες τους στο χρυσό. νόμισμα, το οποίο σε περιόδους κρίσεων αποτελεί ασφαλές καταφύγιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την ΤτΕ σε ιδιώτες, εκτοξεύτηκαν σε 17.580 τεμάχια, από 1.933 τεμάχια που είχαν πωληθεί στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο του 2021 και  1.595 τεμαχίων που είχαν πωληθεί  το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για αυξήσεις της τάξης του 800% και του 1.000%, που δείχνει και το «αμόκ» που επικρατεί στην αγορά της χρυσής λίρας.

Επίσης, οι πωλήσεις χρυσών λιρών σε ιδιώτες, από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες έγιναν στο πρώτο τρίμηνο του 2022 (17.580), είναι σχεδόν τριπλάσιες εκείνων που έγιναν ολόκληρο το 2021, οι οποίες είχαν περιοριστεί σε 6.531 τεμάχια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαζικές αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες έγιναν εντός του Μαρτίου, μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

 Η μεγάλη άνοδος της τιμής

Αξιοσημείωτο είναι πως στο διάστημα που πραγματοποιήθηκαν οι μαζικές αγορές χρυσών λιρών, η τιμή του αγγλικού νομίσματος είχε εκτοξευτεί στα ύψη, ξεπερνώντας τα 500 ευρώ.

Η άνοδος της τιμής ξεκίνησε με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιταχύνθηκε μετά τις 4 Μαρτίου.

Στις 25 Φεβρουαρίου οι τιμές αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας ήταν 388,40 και 468,15 ευρώ αντίστοιχα.
Την 1η Μαρτίου αυξήθηκαν σε 390,48 και 470,69 ευρώ αντίστοιχα
Στις 2 Μαρτίου, καταγράφηκε νέα αύξηση σε 396,50 και 477,94 ευρώ. ΟΙ τιμές υποχώρησαν ελαφρά στις 3 Μαρτίου, αλλά την επομένη σημείωσαν περαιτέρω άνοδο σε 399,18 και 481,14 ευρώ.
Στις 8 Μαρτίου η τιμή πώλησης  εκτοξεύτηκε στα 509,18…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: