Ακίνητα: Μπαράζ φόρων λόγω αντικειμενικών τιμών–Ψάχνουν αντίμετρα

Ακίνητα: Μπαράζ φόρων λόγω αντικειμενικών τιμών–Ψάχνουν αντίμετρα

Με νέες σημαντικές φορο-επιβαρύνσεις αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις επερχόμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να «έκλεισε το μάτι» στους ιδιοκτήτες ότι μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης θα έρθουν νέες μόνιμες μειώσεις στους φόρους, όπως στον ΕΝΦΙΑ που ήδη έχει μειώσει η κυβέρνηση όπως είπε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο υπουργός, η αλήθεια όμως είναι ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να λύσει έναν δυσεπίλυτο γρίφο που προκύπτει από τις επερχόμενες αλλαγές.

Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα με δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», στο οποίο επισημαίνεται ότι βασικό ζητούμενο αποτελούν «τα αντίμετρα για την εξουδετέρωση της βόμβας των φορολογικών επιβαρύνσεων που φέρνει η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη 3.000 οικισμών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα».

Η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Μάλιστα όπως επισημαίνεται, το ζήτημα των ακινήτων θα είναι ψηλά στην ατζέντα των τηλεδιασκέψεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σε ανώτερο επίπεδο στις 26 Ιανουαρίου καθώς αυτό αναζητούν στη διαπραγμάτευσή τους οι δύο πλευρές είναι ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των μέτρων.

Το οικονομικό επιτελείο ζητεί να προχωρήσει σε:

Αλλαγές στα κλιμάκια περιουσίας και στους συντελεστές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ
Ενσωμάτωση των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μέτρο που θα είναι ευνοϊκό για τις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ.
Νέες μειώσεις στον φόρο του ΕΝΦΙΑ με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα έτος όπου «παίζει γερά» το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.
Εκτόξευση των φόρων με τις νέες αντικειμενικές

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει άσκηση εξίσωσης των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές τιμές, οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης στο οικονομικό επιτελείο προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% οι οποίες αυτόματα θα επιφέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις τιμές της Εφορίας.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους θεσμούς, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: