Ακριβότερο το Κουκάκι από την Εκάλη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακριβότερο το Κουκάκι από την Εκάλη | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνεχίζονται τα «παράδοξα» στις ενοικιάσεις κατοικιών, παρά τη συγκράτηση των αυξητικών τάσεων των τιμών, ιδίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που ευνοήθηκαν και από το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, μετά την κατάρρευση των κρατήσεων για βραχυχρόνια καταλύματα και την εξ αυτής σημαντική άνοδο της προσφοράς διαμερισμάτων, στο Κουκάκι τα ενοίκια καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 7,7% σε σχέση με την προ διετίας τιμή και συνολικά 45,8% σε σχέση με το 2017!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία ερευνών αγοράς, από το δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/MAX, η φετινή μέση τιμή ενοικίασης στη συγκεκριμένη συνοικία της Αθήνας διαμορφώνεται σε 7 ευρώ/τ.μ., από 4,8 ευρώ/τ.μ. το 2017. Στον αντίποδα, στην Εκάλη, η φετινή τιμή διαμορφώνεται σε 6,4 ευρώ/τ.μ. σημειώνοντας μια πολύ μικρή άνοδο της τάξεως του 3,2% έναντι του 2018, ενώ σε ορίζοντα τριετίας το ενοίκιο στην περιοχή έχει υποχωρήσει κατά 6,25%.
Πάντως, άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός, φαίνεται πως έχουν ξαναβρεί την παλιά τους αίγλη, σε ό,τι αφορά την πορεία των ενοικίων. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η ετήσια άνοδος στο Κολωνάκι άγγιξε το 8,7% και το 16,6% σε σχέση με το 2018, ενώ στον Λυκαβηττό τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 6,1% και 11%. Σε σχέση με το 2017, η αύξηση στο Κολωνάκι προσεγγίζει το 44%! Κατά 46,3% έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια στα Εξάρχεια, συγκριτικά με το 2017.
Δωδεκάμηνο 
Σύμφωνα με την ανάλυση της RE/MAX για την πορεία των ενοικίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφεται αύξηση κατά 5,8%. Στην Αττική, η άνοδος αγγίζει το 6,7%, στη Θεσσαλονίκη μόλις 2% και στην υπόλοιπη χώρα το 5,7%. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5% τον τελευταίο χρόνο, έναντι αυξήσεων 5,4% στα βόρεια προάστια και 7,2% στα νότια προάστια, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος στο λεκανοπέδιο. Για παράδειγμα, στο Ελληνικό και στη Βούλα, τα ενοίκια φέτος αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,2% και του 7,9%, αντιστοίχως.
Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, η επιστροφή αρκετών ακινήτων σε συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης (από βραχυχρόνια που ήταν μέχρι πρότινος) δεν έχει κατορθώσει να ανατρέψει τη μέχρι σήμερα εικόνα στην αγορά ενοικίων, εκτός ίσως από το να περιορίσει το ράλι των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας.  Εν ολίγοις, και παρά την κρίση λόγω της πανδημίας, οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά σχεδόν σε όλες τις περιοχές, έστω και αν ο ρυθμός της ανόδου αυτής έχει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: