Αλ. Τσίπρας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως που καταργεί τη Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια

Αλ. Τσίπρας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως που καταργεί τη Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια

Με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, και συγκεκριμένα τον πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, τον πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, και τον πρύτανη ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουτουβή, συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που έφερε σε διαβούλευση η κυβέρνηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η κυβέρνηση καταθέτει ένα ιδιαίτερα προβληματικό νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να συμπληρώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που άφησε πέρυσι και θα αφήσει και φέτος δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων, για να τους ωθήσει στα ιδιωτικά κολέγια.

Με το νομοσχέδιο αυτό, κατά την εκτίμησή μας, επιχειρείται η μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία.

ABONETTI

Και μας κάνει εντύπωση αυτό, για κάτι που εμείς θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό: Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, παρά την υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους, βρίσκονται πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις, κάποια στο 3% και πολλά περισσότερα στο 8% παγκοσμίως. Καθοριστικός παράγοντας αυτής της επιτυχίας είναι η δημοκρατική δομή διοίκησης και οι εξαιρετικές ερευνητικές επιδόσεις των καθηγητών και νέων επιστημόνων του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως χρειάζεται να γίνει κατανοητή η ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας προς την κατεύθυνση της «οικονομίας της γνώσης» προς έναν σαφή παραγωγικό μετασχηματισμό, που προϋποθέτει την ύπαρξη υψηλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. «Για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε ένα δημόσιο, δημοκρατικό, αξιοκρατικό, ποιοτικό Πανεπιστήμιο.

Το νομοσχέδιο φοβάμαι πως κάνει το ακριβώς αντίθετο. Καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Θεσμοθετεί το Συμβούλιο Διοίκησης με 6 εκλεγμένα εσωτερικά και 5 μη εκλεγμένα εξωτερικά μέλη, συγκεντρώνει όλες τις βασικές λειτουργίες των Πανεπιστημίων και δημιουργείται ένας θεσμός ιδιαίτερα επιρρεπής σε συναλλαγές και πελατειακές σχέσεις. Ο διορισμός μονοπρόσωπων οργάνων, αλλά και η αυστηρά ιεραρχική δομή του νέου πανεπιστημίου θυμίζει επιστροφή στο καθεστώς της έδρας με όλες τις εξουσίες στους πρωτοβάθμιους καθηγητές» επισήμανε.

Όπως συμπλήρωσε, «ιδιαίτερα προβληματική είναι και η απορρύθμιση των Προπτυχιακών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: