Αλ. Τσίπρας: Πρωτοφανής ανεπάρκεια του «επιτελικού κράτους» στην υπόθεση εμβολιασμού

Αλ. Τσίπρας: Πρωτοφανής ανεπάρκεια του «επιτελικού κράτους» στην υπόθεση εμβολιασμού

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης για το θέμα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού εξαπέλυσε την Τετάρτη από την Πάτρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης και τη σύσκεψη που προηγήθηκε με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του νοσηλευτικού ιδρύματος και διευθυντές κλινικών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Νομίζω ότι στην υπόθεση του εμβολιασμού φανερώνεται η πρωτοφανής ανεπάρκεια του λεγόμενου επιτελικού κράτους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Ένα επιτελικό κράτος που δεν είναι σε θέση ούτε να οργανώσει στοιχειωδώς τον εμβολιασμό, ώστε άνθρωποι 85-90 ετών να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν, δηλαδή σε έναν χώρο που αντικειμενικά υπάρχουν και μικρόβια και ιοί και είναι δύσκολος χώρος για αυτές τις ηλικίες, ενώ υπάρχουν τοπικές μονάδες υγείας ή κέντρα υγείας, τα οποία, αν ήταν στελεχωμένα, θα μπορούσαν να αναλάβουν τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός είναι για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων. Αυτή λοιπόν η πρωτοφανής επιτελική ανικανότητα του κράτους του κ. Μητσοτάκη μας έχει οδηγήσει εδώ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «ο κ. Κικίλιας τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε 2 εκατομμύρια εμβόλια τον πρώτο μήνα. Κι αυτή τη στιγμή, εξ όσων γνωρίζουμε, οι παραγγελίες αφορούν για ένα εκατομμύριο μέχρι τον Μάρτιο».

Παράλληλα, επισήμανε πως «χθες, ο κ. Μητσοτάκης μας διαβεβαίωσε ότι από τον Απρίλιο και μετά θα υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω, θα κριθεί από αυτό. Αλλά θα κριθεί, κυρίως, και από την αξιοποίηση των εμβολίων, διότι δεν είναι μόνο μεγάλο θέμα το θέμα της επάρκειας, διότι και εγώ ζήτησα πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλιστεί αυτή η επάρκεια, αλλά μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «αυτή τη στιγμή ο ρυθμός είναι τόσο χαμηλός, που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας στην κοινωνία». Όπως συμπλήρωσε, «για να μπορέσουμε να φθάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, πρέπει, αντί για 5.000 εμβόλια την ημέρα, να γίνονται 25.000 εμβόλια την ημέρα. Η αίσθησή μας είναι ότι με αυτή την ανοργανωσιά, αυτό είναι κάτι άπιαστο» υποστήριξε και συνέχισε: «Όταν μίλησαν για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα κι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 144, έχω βάσιμες ενδείξεις και υποψίες να πιστεύω…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: