Σε προφανείς στατιστικές… αλχημείες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, για να σκιαγραφήσει μια «μαγική εικόνα» για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε καθεστώς αποκλεισμού από το τραπεζικό σύστημα, τα στατιστικά του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι σχεδόν 6 στα 10 επιχειρηματικά σχέδια που έχουν εγκριθεί υποβλήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μάλιστα καθεμιά έλαβε δάνεια αρκετών εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες.
Αν λάβει κανείς στα σοβαρά υπόψη τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, οι «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κάνουν… πάρτι με τα κονδύλια του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης:
Επί συνόλου 291 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, τα 167 προήλθαν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή, οι μικρομεσαίοι… νίκησαν τους μεγάλους, με μερίδιο 57% στον αριθμό των επενδυτικών σχεδίων.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των επενδυτικών σχεδίων, αυτό ανήλθε συνολικά σε 10,53 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 4,5 δισ. ευρώ, κεφάλαια τραπεζών: 3,51 δισ. ευρώ και ίδια συμμετοχή επενδυτών: 2,52 δισ. ευρώ).
Τα 167 επενδυτικά σχέδια «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σύμφωνα με τους ορισμούς του υπ. Οικονομικών, έχουν ύψος 2,25 δισ. ευρώ. Δηλαδή, καθεμιά από τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» θέλει να επενδύσει συνολικά, κατά μέσο όρο, σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ και θα πάρει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις Τράπεζες, ενώ θα καλύψει με δικά της κεφάλαια περίπου 3,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε επενδυτικό σχέδιο.
Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου αναφέρουν ότι πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα και εκτιμούν ότι το υπ. Οικονομικών έχει υιοθετήσει κάποιον… large ορισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εντάσσοντας επιχειρηματικές μονάδες που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Θα ήταν πολύ ευχάριστο, όπως λένε, αν μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις κατάφερναν να πάρουν φθηνά δάνεια με επιτόκιο 1,2% για 11 χρόνια και να «ξεκλειδώσουν» χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων η καθεμιά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, όμως στην πραγματικότητα οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν καν να περάσουν την πόρτα των τραπεζών, ώστε να εκκινήσουν τη διαδικασία για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό (τον Οκτώβριο) ότι η πρώτη μικρομεσαία επιχείρηση που κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr