Αλκοόλ και καρκίνος: Επιστημονικά δεδομένα και πού συμφωνούν οι ειδικοί; – Shape.gr

Αλκοόλ και καρκίνος: Επιστημονικά δεδομένα και πού συμφωνούν οι ειδικοί; - Shape.gr

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο, Health Coach

H πανδημία του κορονοϊού οδήγησε πολλούς σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Η χρόνια υψηλή κατανάλωσή του έχει κατηγορηθεί για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες όπου υποστηρίζεται ότι το αλκοόλ πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η κατάχρησή του σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου. Τι ισχύει όμως; Η αλήθεια βρίσκεται, όπως συνήθως, κάπου στη μέση. «Η ασφαλής κατανάλωση για έναν υγιή άνδρα είναι οι 2 αλκοολικές μονάδες, δηλαδή περίπου τα 2 ποτήρια την ημέρα. Από την άλλη, για τις γυναίκες η ποσότητα αυτή μειώνεται στο μισό και αυτό γιατί τα ένζυμα που διασπούν την αιθυλική αλκοόλη βρίσκονται σε μικρότερη συγκέντρωση στο στομάχι τους» επισημαίνει ο Fabio Farinati, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο της Πάδοβα στην Ιταλία. «Αντίθετα, δεν υπάρχουν ασφαλή όρια κατανάλωσης αλκοόλ για άτομα με πρόβλημα στο ήπαρ. Για παράδειγμα, το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή του ήπατος σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα ή στεάτωση και αυτό να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος, ακόμα και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα».
Μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει καρκίνο;
Η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών είναι επικίνδυνη για όλους, καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να βλάψει το έντερο διευκολύνοντας την απορρόφηση καρκινογόνων ουσιών που υπάρχουν στα τρόφιμα. Επιπλέον, εκτός από το ήπαρ, βλάβη μπορεί να εμφανιστεί στο λάρυγγα, το φάρυγγα, στο στόμα, το στομάχι, το στήθος, το πάγκρεας και το παχύ έντερο.

Βέβαια, μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν είναι καθοριστικές για το αν το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται ότι η υπερκατανάλωσή του συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου στα πλακώδη κύτταρα του οισοφάγου και καρκίνου του μαστού (κυρίως σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση). Όσον αφορά το ήπαρ, το κόλον και το στομάχι, επικίνδυνη θεωρείται η κατανάλωση αλκοόλ άνω των 30-45 γρ. (3-4 ποτήρια) ημερησίως. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μπορούμε να πούμε απόλυτα ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο.
Οι όγκοι είναι σύνθετες και πολυπαραγοντικές ασθένειες. Η ανάπτυξή τους εξαρτάται από την κληρονομικότητα, τη διατροφή, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την παχυσαρκία αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το να θεωρούμε, λοιπόν, ότι μόνο ένας παράγοντας ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου είναι λάθος. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός καπνίσματος και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: