Αλλαγή νομοθεσίας για την αντιμετώπιση φορολογικών σκανδάλων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο στον απόηχο των Pandora Papers

Αλλαγή νομοθεσίας για την αντιμετώπιση φορολογικών σκανδάλων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο στον απόηχο των Pandora Papers

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε σήμερα ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αφορούν τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές καθώς και ένα σύστημα αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών.
Ο πολλαπλασιασμός των φορολογικών σκανδάλων την τελευταία δεκαετία (Lux Leaks, Panama Papers, Paradise Papers, Pandora Papers) που αφορούν πολυεθνικές εταιρείες και ιδιώτες με μεγάλη περιουσία, αποκάλυψε την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προκειμένου να εξευρεθούν οριστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των επιζήμιων φορολογικών καθεστώτων, σημειώνεται στο ψήφισμα που υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο περιλαμβάνονται και μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

Δεδομένου ότι ο έντονος φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών εξελίσσεται αδιάκοπα με καινοτόμους τρόπους, τόσο εντός της ΕΕ όσο και διεθνώς, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν στο ψήφισμά τους, ότι «η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των φορολογικών πρακτικών που στερούν από τα κράτη μέλη σημαντικά έσοδα, οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Στο ψήφισμα, το οποίο εκπονήθηκε από την Ορόρ Λαλίκ (Σοσιαλιστές, Γαλλία), το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι «ενώ ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών δεν είναι από μόνος του προβληματικός, ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες χρησιμοποιούν τα φορολογικά τους καθεστώτα και τις πολιτικές τους για την προσέλκυση επιχειρήσεων και κερδών θα πρέπει να διέπεται από κοινές αρχές». Η επίβλεψη σε αυτόν τον τομέα είναι ανεπαρκής, λένε οι ευρωβουλευτές, διότι η πολιτική και η νομοθεσία δεν έχουν συμβαδίσει με τα νέα φορολογικά καθεστώτα που έχουν εμφανιστεί κατά τα τελευταία 20 έτη.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 506 ψήφους υπέρ, 81 ψήφους κατά και 99 αποχές.

Διορθώσεις στο σύστημα της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν σειρά προτάσεων για την ταχεία βελτίωση της πολιτικής σχετικά με τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και ζητούν:

1. Να οριστεί το «ελάχιστο επίπεδο οικονομικής υπόστασης», δηλ. το όριο της οικονομικής δραστηριότητας σε μια χώρα κάτω από το οποίο μια εταιρεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πραγματικά εγκατεστημένη εκεί.

2. Να εκδώσει η Επιτροπή κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού δίκαιων και διαφανών φορολογικών κινήτρων με λιγότερους κινδύνους στρέβλωσης της ενιαίας αγοράς.

3. Να αξιολογηθεί από την Επιτροπή η αποτελεσματικότητα των πλαισίων για την ευρεσιτεχνία και άλλων…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: