“Άλμα” πάνω από 3% στις αγορές της Ευρώπης

Aπώλειες στις αγορές της Ευρώπης

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια και τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, εφόσον το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί να θέσει όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, γράφει η εφημερίδα Financial Times. Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν στην πλήρη έκτασή της για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή του να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλικά συστήματα, σε αντάλλαγμα για την προστασία του από συμμάχους του, όπως από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, είπαν οι πηγές αυτές. Το είδος των εγγυήσεων της Δύσης για την ουκρανική ασφάλεια –και η αποδοχή τους από τη Μόσχα– θα μπορούσε ωστόσο να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ένα δεύτερο εμπόδιο ίσως είναι το μελλοντικό καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Μολονότι Μόσχα και Κίεβο δήλωναν σήμερα ότι έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί απλώς να κερδίζει χρόνο ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Οι χρηματιστηριακές αγορές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε δήλωσε ότι το Πεκίνο θα παρουσιάσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας καθώς και ευνοϊκά μέτρα πολιτικής για τις κεφαλαιαγορές.

Τα βλέμματα επενδυτών, οικονομικών φορέων και παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας στρέφονται στη Fed, εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων για την αύξηση των επιτοκίων και αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, για πρώτη φορά μετά τα 2018. Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη είναι πόσο επιθετική θα είναι η πολιτική της Fed, τη στιγμή που και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός «καλπάζει». Σύμφωνα με την UBS η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 0,25%.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εξέφρασε σήμερα φόβους για «σοκ» στην…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: