Αλμα τραπεζικών μετοχών, συνεχίζεται το ράλι

Αλμα τραπεζικών μετοχών, συνεχίζεται το ράλι

Με ένα ακόμη εντυπωσιακό άλμα των τραπεζικών μετοχών συνεχίζεται το παρατεταμένο ράλι στο ΧΑ, ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, καθώς αρχίζει το παγκόσμιο εγχείρημα των εμβολιασμών και διαγράφονται πλέον βάσιμες προοπτικές ανάσχεσης της πανδημίας και των καταστροφικών επιπτώσεων της στην οικονομία.

Κινητήρια δύναμη οι “ποταμοί” ρευστότητας που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη στήριξη  της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Με αρνητικές τις αποδόσεις  των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και πολλές επιχειρήσεις να μην πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης, μεγάλο μέρους αυτού του χρήματος διοχετεύεται στα χρηματιστήρια προς επίτευξη υψηλών αποδόσεων.

 Η αυτοτροφοδοτούμενη ανοδική δυναμική συντηρείται, καθώς τα μεγάλα κέρδη λειτουργούν ως δέλεαρ για νέες τοποθετήσεις, προσελκύοντας αποταμιευτικό και επενδυτικό χρήμα στις μετοχές.

Στο ΧΑ η συνεχιζόμενη άνοδος αναθερμαίνει τις προσδοκίες, αποθαρρύνοντας κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που θα προκαλούσαν πιέσεις στην αγορά. Θετική η επίδραση και από επιχειρηματικές εξελίξεις, που επιβεβαιώνουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνών ομίλων για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως μέσω εξαγορών. Τελευταία κίνηση σ’ αυτό το μέτωπο η εξαγορά της εισηγμένης “Paperpack Τσουκαρίδης” από κινεζικό fund, με τίμημα που αντιστοιχεί  σε ιστορικά υψηλή τιμή μετοχής.

Η αγορά αξιολογεί επίσης θετικά τα αποτελέσματα της προσπάθειας των τραπεζών να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να επιταχύνουν την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους με μεγάλης κλίμακας τιτλοποιήσεις.

Ομως, μετά το ράλι των δύο μηνών και τις διεθνείς αγορές να κινούνται σε ιστορικά υψηλά, το ενδεχόμενο μιάς μεγάλης διόρθωσης παραμένει ανοιχτό  και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Η συναλλακτική κίνηση είναι σήμερα υποτονική σήμερα και ο τζίρος xαμηλός (27 εκατ. ευρώ  σε τρεις ώρες). Αυτό όμως μπορεί να αποδοθεί στη νωθρότητα της εορταστικής περιόδου και στην υποτονική απουσία πολλών ξένων χαρτοφυλακίων, που οι διαχειριστές τους βρίσκονται σε χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δείκτες πραγματοποίησαν εντυπωσιακό αλμα και στη συνέχεια κινούνται πλαγιοκαθοδικά με αργό ρυθμό. Η περιοχή των 800 μονάδων φαίνεται ότι παραμένει ισχυρή αντίσταση.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 807,41 μονάδες (+2,53%) και τώρα βρίσκεται στις 802,4 με κέρδη 1,90%.Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: