Αμυράς: Kανένα παραθυράκι για παιχνίδι πάνω στις καμένες εκτάσεις

Αμυράς: Kανένα παραθυράκι για παιχνίδι πάνω στις καμένες εκτάσεις

«Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει άλλον δρόμο από το να προσαρμοστεί στις νέες και ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν σε αυτές τις πυρκαγιές, που έχασαν τις περιουσίες τους, το οφείλουμε και σε όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, τα τελευταία χρόνια. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε στο μέλλον», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μιλώντας νωρίτερα, σήμερα, στην ολομέλεια.

Ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι οι φετινές «μέγα-πυρκαγιές» οφείλονται στην παρατεταμένη ξηρασία και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες. «Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα πολύ νωρίτερα από ό,τι την περιμέναμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσίασε τα μέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που περιελήφθησαν στις ΠΝΠ, αλλά και στον προγραμματισμό του υπουργείου για την αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης».

Σε σχέση με τα μέτρα των ΠΝΠ, είπε ότι βάζουν τα πρώτα θεμέλια για μια διεισδυτική και σε βάθος προστασία της βιοποικιλότητας, των φυσικών τοπίων.

Στο κλίμα αυτό, ο Γιώργος Αμυράς επισήμανε ότι κάθε δασική έκταση που καταστρέφεται από πυρκαγιά ή άλλη φυσική αιτία θα κηρύσσεται αναδασωτέα, μέσα σε 30 ημέρες, και όχι μέσα σε 90 ημέρες, όπως ίσχυε ως τώρα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα παραθυράκι σε κανένα επιτήδειο να κάνει παιχνίδι πάνω στις καμένες εκτάσεις», είπε ο υφυπουργός και εξέφρασε τη λύπη του για θεωρίες που συνδέουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες. «Δεν γνωρίζει κανείς από εσάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εδώ και χρόνια με το Ν. 998/79 ισχύει η δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών και σε δάση και σε δασικές εκτάσεις, και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, και σε βραχώδεις εκτάσεις; Δεν χρειάζεται να γίνει αναδάσωση για να μπει ανεμογεννήτρια. Το αντίθετο. Όταν καίγεται μια έκταση, λόγω της υποχρέωσης να κηρύσσεται αναδασωτέα και λόγω της επιβάρυνσης της περιβαλλοντικής, είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθεί μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών», είπε ο Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τον χρόνο θεώρησης και έγκρισης μελετών για ειδικά δασοτεχνικά έργα, όπως τα αντιδιαβρωτικά, τα αντιπλημμυρικά έργα και οι αναδασώσεις.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα και οι πρώτες αναγκαίες εργασίες για τη συγκράτηση των εδαφών,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: