Αναδρομικά σε συνταξιούχους έως 3.300 ευρώ επιδικάζει αύριο το ΣτΕ

Αναδρομικά σε συνταξιούχους έως 3.300 ευρώ επιδικάζει αύριο το ΣτΕ

Αναδρομικά σε συνταξιούχους έως 3.300 ευρώ σε καθένα δικαιούχο και συνολικά 2,6 δισ. ευρώ, επιδικάζει αύριο το Συμβούλιο της Επικρατείας, στη «δίκη της χρονιάς».

Προηγήθηκε συνάντηση των νομικών εκπροσώπων των συνταξιούχων με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ, κατά την οποία ζητήθηκε να μην αναβληθεί η δίκη και να διεξαχθεί κανονικά, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Η προσφυγή των συνταξιούχων στο ΣτΕ, προκλήθηκε από την κυβερνητική μεθόδευση, με την οποία, δεν εφαρμόστηκε πλήρως η απόφαση του ΣτΕ, η οποία ενώ επέβαλε την καταβολή αναδρομικών για το 11μηνο από Ιούνιο 2015 έως και τον Μάιο 2016, για κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα, η κυβέρνηση χορήγησε μόνο τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Παρακράτησε έτσι παράνομα τα αναδρομικά της ίδιας περιόδου που αναλογούν σε επικουρικές και σε δώρα, ενώ παράλληλα απαγόρευσε και τις προσφυγές!

Το παράδοξο είναι, ότι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ ή από άλλα δικαστήρια, έλαβαν κανονικά τα αναδρομικά και για τις τρείς κατηγορίες.

Τι κρίνεται αύριο 

Με τις προσφυγές που έχουν καταθέσεις οι οργανώσεις συνταξιούχων διεκδικούν συγκεκριμένα:

Την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 –Μαΐου 2016.
Την καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης.
Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν στις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και τα δώρα.
Τα ποσά που διεκδικούνται

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, λόγω του δεδικασμένου που υπάρχει, από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.
Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.
Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.
Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.
Πώς φτάσαμε στη νέα δίκη στο ΣτΕ

Η χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, αποτέλεσε αντικείμενο κυβερνητικών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: