Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια- Αξιόλογα κέρδη στο ΧΑ

6μηνα "έντοκα" γραμμάτια που... χρεώνουν τόκο 0,41%

 Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώνονται στις αγορές, καθώς η ένταση στην Ουκρανία βαίνει προς αποκλιμάκωση και επικρατεί πλέον η εντύπωση ότι η πολεμική σύρραξη θα αποφευχθεί.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη -ΗΠΑ ανακάμπτουν (DAX +1,90%, Dow Jones +1,30%), η τιμή  του φυσικού αερίου βυθίζεται 14,5% χαμηλότερα στα 69 ευρώ, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν (οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν), καθώς στο χρήμα κινείται πάλι προς τοποθετήσεις ρίσκου που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις.Αξιόλογα κέρδη και στο ΧΑ, όπου ο ΓΔ έκλεισε +1,17% και ο τραπεζικός +1,95%, ενώ ενδοσυνεδριακά “έγραψε” +2,91%.

“Λήξη συναγερμού” στα χρηματιστήρια, όπου η άκρατη κινδυνολογία για επικείμενη ρωσική εισβολή και “ανάφλεξη” στην Ουκρανία δημιούργησε πρώτης τάξεως ευκαιρίες  για επιθετικά funds και “ρισκαδόρους” traders που κυνηγούν βραχυχρόνια κέρδη.

Εντονη μεταβλητότητα και μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, που αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο κεφαλαίων όσο η ουκρανική κρίση “φούντωνε”. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετους ανεβαίνουν κατά 3,8 μονάδες βάσης, ενώ του ελληνικού υποχωρεί κατά 1,5 μ.β. στο 2,693%, έχοντας υπερβεί νωρίτερα το 2,72%.

Γρήγορα κέρδη

Πριν ανοίξουν σήμερα οι αγορές, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς το “θερμόμετρο” της ουκρανικής κρίσης “χτυπούσε κόκκινο”, με δυτικές κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες και  διεθνή ΜΜΕ να επιμένουν ότι η Ρωσία θα χτυπήσει μέσα στο επόμενο 48ωρο..

Οι χαμηλές αποτιμήσεις που διαμορφώθηκαν με τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών αξιοποιήθηκαν από επιθετικούς traders  και από ισχυρά επιθετικά funds για αγορές σε τιμές που θα θεωρούνται “στρέβλωση” σε λίγες μέρες, όταν η κρίση θα έχει εκτονωθεί.

Χθες χάθηκε  κεφαλαιοποίηση 1,3 τρισ. δολ. στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς κεφάλαια αποσύρονταν από μετοχές για να “παρκαριστούν” σε ασφαλέστερα καταφύγια και οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκαλούσαν καταβύθιση των τιμών.Τώρα οι επενδυτές επιστρέφουν και οι κερδοσκόποι αρχίζουν να κατοχυρώνουν βραχυχρόνια κέρδη, που μπορεί να φρενάρουν την εν εξελίξει ανάκαμψη.

Η εικόνα είναι ενθαρρυντική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει. Οπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώβσεις, η κρίση θα “υποτροπιάσει”  και θα πλήξει πάλι τις αγορές με μικρότερη ένταση.  

Στο ΧΑ επιβαρυντικός παράγων μπορεί να αποδειχθούν τα στοιχεία για τα δημόσια έσοδα και τον πληθωρισμό,  ο οποίος σημείωσε ρεκόρ 25ετίας(!) φθάνοντας τον…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: