Αναστήθηκαν τα δύο μεγάλα ναυπηγεία και δίνουν «μάχη» για τις κορβέτες

Αναστήθηκαν τα δύο μεγάλα ναυπηγεία και δίνουν «μάχη» για τις κορβέτες

Μιλήστε φθηνά & ποιοτικά σε Κινητά & Σταθερά Ελλάδας | voipphone.com.gr |

Ύστερα από πολυετείς περιπέτειες, που τα οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής, τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, μέσα στη χρονιά που πέρασε αναστήθηκαν, περνώντας στον έλεγχο, αντίστοιχα, του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου και του Πάνου Ξενοκώστα (Onex). Στις αρχές του νέου έτους, όμως, θα κριθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης ποιος από τους δύο νέους ιδιοκτήτες θα εξασφαλίσει την πρώτη «χρυσή» ανάθεση, δηλαδή το πρόγραμμα για την κατασκευή των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ενισχύσει αποφασιστικά τη στρατηγική σημασία των δύο ναυπηγικών μονάδων μέσα στο 2022. Η αυξανόμενη ένταση της τουρκικής απειλής οδήγησε την κυβέρνηση να επιταχύνει τα προγράμματα εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού και, μετά την πρώτη ανάθεση στη γαλλική Naval της κατασκευής εξολοκλήρου στη Γαλλία των νέων φρεγατών, αποφάσισε να θέσει ως βασικό όρο για την ανάθεση του προγράμματος των κορβετών τη συμπαραγωγή τους σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο αγωγών και η στροφή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) δημιουργούν, την ίδια ώρα, νέες ανάγκες για συντήρηση και επισκευή πλοίων μεταφοράς LNG, αλλά και για πλατφόρμες FSRU, γεγονός που δυνητικά ανοίγει νέα και σημαντικά πεδία δραστηριότητας για τα ναυπηγεία. Προκοπίου και Ξενοκώστας έχουν καταρτίσει για τις δύο μονάδες νέα επιχειρησιακά σχέδια, που σε πολύ μεγάλο βαθμό βασίζονται σε αυτές τις εμπορικές δραστηριότητες, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου κυριαρχούσαν τα προγράμματα του Ναυτικού.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 2022 ήταν το έτος έναρξης της ανασυγκρότησης των δύο μεγάλων ναυπηγικών συγκροτημάτων με την προσέλκυση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές, ένας εκ των οποίων, ο Γ. Προκοπίου, με μεγάλη εμπειρία και εκτόπισμα στον χώρο της ναυτιλίας και με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων LNG, ενώ ο δεύτερος, Πάνος Ξενοκώστας, πιστώνεται την επανεκκίνηση και επιτυχή λειτουργία του τρίτου μεγαλύτερου ναυπηγείου, στο Νεώριο της Σύρου.

Σε ό,τι αφορά τον Σκαραμαγκά, ύστερα από αρκετά διαδικαστικά κωλύματα, αναμένεται στις αρχές του νέου έτους να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ναυπηγείων από τον Ειδικό Διαχειριστή στον νέο ιδιοκτήτη τους. Η εταιρεία Milina Enterprises Company Limited του κ. Προκοπίου ξεπέρασε στις αρχές Δεκεμβρίου το μεγάλο εμπόδιο που είχε εγερθεί από προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου στα πολιτικά δικαστήρια κατά της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: