Ανδρουλάκης: Απαιτείται μία νέα ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με μηχανισμό αυτόματων κυρώσεων και εμπάργκο όπλων

Ανδρουλάκης: Απαιτείται μία νέα ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με μηχανισμό αυτόματων κυρώσεων και εμπάργκο όπλων

«Απαιτείται μία νέα αρχιτεκτονική σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του, το πρωί, στη εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».

«Δεν μπορείς να λες ότι είναι υπό ένταξη στην Ευρώπη -έστω τυπικά γιατί έχουν παγώσει όλα- μία χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και απευθύνει προκλήσεις εναντίον όλων των γειτονικών χωρών, προς την Ελλάδα μάλιστα με απειλή πολέμου. Πρέπει, λοιπόν, να πάμε σε μία ειδική σχέση», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και εξήγησε τι εννοεί με αυτήν την πρότασή του:

«Να γίνει ένα τραπέζι διαλόγου Τουρκίας-Ευρώπης, ώστε στο νέο οικονομικό κείμενο οι σχέσεις να καθορίζονται οικονομικά με αυτοματοποιημένες κυρώσεις. Όταν η Τουρκία διαπράττει μία ενέργεια κατά των ευρωπαϊκών αξιών ή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απευθείας να επιβάλλονται κυρώσεις. Η Τουρκία χωρίς την Ευρώπη οικονομικά είναι ένας νάνος. Η Ευρώπη ζει την αγορά της Τουρκίας. Σε εμάς έρχονται πολλές εξαγωγές της Τουρκίας, δεν πάνε στη Ρωσία. Η Ευρώπη είναι ο πρωταγωνιστής της οικονομικής ζωής της γειτονικής χώρας. Άρα να υπάρχουν τέτοιες εμπορικές ρήτρες, ώστε να μπορούμε να πιέσουμε την Τουρκία ουσιαστικά και όχι θεωρητικά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας τονίζοντας πως «ένας Ερντογάν, που κινδυνεύει και έχει διαμορφώσει μία καθεστωτική λειτουργία, είναι επικίνδυνος και για τον λαό του και για τις γειτονικές χώρες» και συμπληρώνοντας ότι Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ερντογάν. «Αν εξαιρέσουμε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP που πολλές φορές έχει σταθεί απέναντι στις πολιτικές της ακρότητας, όπως για παράδειγμα όταν μετατράπηκε η Αγία Σοφία σε τζαμί, βλέπουμε ότι και ο κ. Κιλιτσντάρογλου πολλές φορές μιλά για 18 νησιά, άρα βλέπουμε ότι συνολικά, πέρα από τον Ερντογάν, υπάρχει μία όξυνση στην Τουρκία κατά των γειτονικών χώρων. Δηλαδή ο εθνικισμός πια είναι ένα κυρίαρχο φαινόμενο, το οποίο διαπαιδαγωγεί και την κοινή γνώμη», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επιπλέον, επανέλαβε τη σταθερή θέση ότι πρέπει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Τουρκία από τις χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως «δεν πρέπει να πωλείται ούτε μία ευρωπαϊκή σφαίρα στην Τουρκία όταν είναι παράγοντας αστάθειας από τον Νότιο Καύκασο, τη Μέση Ανατολή ως και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πριν δυο χρόνια κατάφερα πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει να υπάρξει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: