Ανέλεγκτες υποθέσεις 6 ετών ψάχνει η Εφορία- Ελεγχοι σε καταθέσεις και αναδρομικά

Στις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις 6 διαφορετικών ετών, από το 2007 έως και το έτος 2017 επικεντρώνονται φέτος οι έλεγχοι της Εφορίας, προκειμένου να προλάβουν τη μη παραγραφή, όσο γίνεται, περισσότερων περιπτώσεων.

Πρόκειται για τις υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για να εκδώσουν και να κοινοποιήσουν πράξεις προσδιορισμού του φόρου για… ξεχασμένα εισοδήματα είναι οι 11 μήνες που απομένουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, από τους σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους δεν ξεφεύγουν ούτε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς η ΑΑΔΕ έχει διαπιστώσει από τους προγενέστερους ελέγχους, ότι αρκετοί δεν δηλώνουν αποδοχές ειδικά εκείνες που αφορούν σε αναδρομικά.

Φυσικά, οι περισσότεροι έλεγχοι εστιάζονται στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που διαχρονικά και στατιστικά έχει αποδειχτεί, ότι έχουν αυξημένη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, όπως προκύπτει από πλήθος αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών στην οποία προσφεύγουν, εντοπίζονται από τις κινήσεις των τραπεζικών τους καταθέσεων, τις οποίες παρακολουθεί το «Ειδικό  Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή σκανάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αντλεί στοιχεία, για τις καταθέσεις των φορολογουμένων και τα συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

Όταν εντοπιστούν διαφορές καλείται ο υπόχρεος για εξηγήσεις και αν δεν πείσει, φορολογείται με 33% συν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

Οι φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 είναι οι ακόλουθες:

Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2017 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2022. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Στην ουσία είναι 5+1 έτη, δεδομένου ότι η πενταετής προθεσμία αρχίζει να μετράει, ένα έτος μετά από την εν λόγω φορολογική χρήση. Δηλαδή, για τη χρήση του 2017, η φορολογική δήλωση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για τη διενέργεια ελέγχου ξεκίνησε να «τρέχει» από την 1-1-2018 και εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η επιχείρηση που δεν θα  ελεγχθεί για τη χρήση του 2017 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2023, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από την 1η-1-2024. 
Οι υποθέσεις φορολογίας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: