Άνγκελα Μέρκελ: Καγκελάριος των κρίσεων ή μήπως των χαμένων ευκαιριών;

Άνγκελα Μέρκελ: Καγκελάριος των κρίσεων ή μήπως των χαμένων ευκαιριών;

Στο κέντρο του Βερολίνου τις τελευταίες ημέρες έχει αναρτηθεί ένα τεράστιο πλακάτ, στο οποίο εικονίζονται δυο χέρια που ενώνονται σε σχήμα διαμαντιού μπροστά σε έναν γυναικείο κορμό με πράσινο σακάκι. Το πρόσωπό της δεν φαίνεται, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
«Tschüß Mutti», είναι η λεζάντα.

«Αντίο μανούλα»: Η Γερμανία αποχαιρετά την «αιώνια» καγκελάριό της, με αισθήματα νοσταλγίας αλλά και κούρασης, αγωνίας αλλά και ενθουσιασμού για τη νέα εποχή.

Και μόνο το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις για την Άνγκελα Μέρκελ, αμέτρητα αφιερώματα, απολογισμοί, κριτικές και εγκώμια στον παγκόσμιο Τύπο, αρκεί για να καταδείξει τη σημασία της — όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Και μπορεί ο ένας στους δύο Γερμανούς να δηλώνει τώρα ότι δεν θα του λείψει η καγκελάριος, όμως πολλοί ανησυχούν μήπως τους… λείψει στο μέλλον.
«Αντίο στη γυναίκα που κράτησε την Ευρώπη ενωμένη», γράφουν οι Irish Times. «Το χάος που αφήνει η Μέρκελ πίσω της», αναλύει το Manager Magazine. «Η εποχή των χαμένων ευκαιριών», συνοψίζει στο ίδιο πνεύμα το Der Spiegel. «Δεν ηγήθηκε, ακολούθησε μόνο το πνεύμα της εποχής», εκτιμά η Welt. «Η Άνγκελα Μέρκελ φεύγει. Καιρός ήταν», γράφουν οι New York Times.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν φεύγει βεβαίως ακόμη. Όποιο κι αν είναι απόψε το αποτέλεσμα των εκλογών, θα χρειαστούν πιθανότατα μήνες μέχρις προτού παραδώσει τη σκυτάλη — και το γραφείο της. Το 2017, απαιτήθηκαν 171 ημέρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Για την ιστορία, αν τώρα οι διερευνητικές συνομιλίες διαρκέσουν τουλάχιστον έως τη 17η Δεκεμβρίου, η κυρία Μέρκελ θα καταρρίψει το ρεκόρ παραμονής στην καγκελαρία που κατέχει ο μέντοράς της: ο Χέλμουτ Κολ.

Αυτό βέβαια που θα ενδιέφερε την απερχόμενη καγκελάριο περισσότερο είναι ο τρόπος που θα την θυμούνται, όχι η διάρκεια της θητείας της. Άλλωστε, όπως έκαναν σαφές οι δημοσκοπήσεις, με την πρωτοφανή δημοτικότητά της, αν ήθελε ίσως μπορούσε να κερδίσει κι αυτές τις εκλογές.

Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, η κληρονομιά της δεν θα μπορούσε παρά να είναι σε κάποια πεδία αμφιλεγόμενη. Κι αν σκέφτεται κανείς την κόρη πάστορα ως ορθολογίστρια, μετριοπαθή, ενδεχομένως δειλή στις επιλογές της, έπειτα από 16 χρόνια τείνει να ξεχνάει ότι υπήρξε πραγματική πρωτοπόρος σε πολλά. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος, καθώς κι η πρώτη πολιτικός από την πρώην Ανατολική Γερμανία που ανέλαβε το αξίωμα. Όταν εγκαταλείψει την καγκελαρία, θα είναι η πρώτη καγκελάριος μεταπολεμικά που το κάνει με δική της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: