Ανησυχούν για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες – Θέλουν πιο αυστηρή επιτήρηση

Ανησυχούν για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες  - Θέλουν πιο αυστηρή επιτήρηση

Έντονος προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στο δημοσιονομικό πεδίο, επικρατεί στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως έντονα επεκτατική και αρχίζει να αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους. Οι Βρυξέλλες αναζητούν ένα νέο τρόπο, μια νέα μορφή «μνημονιακής» επιτήρησης, ώστε να παραμείνει υπό έλεγχο η ελληνική οικονομία και να μην αναδειχθεί πάλι σε «αδύναμο κρίκο» της ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα περνά με σχετική ευκολία τις αξιολογήσεις από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ενώ η προσωρινή απενεργοποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας περιορίζει την πίεση για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών βλέπουν ότι στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση ανέπτυξε σε υπερβολικό βαθμό τη διάθεση παρέμβασης στην οικονομία για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, γεγονός που δημιουργεί μια δυναμική ανησυχητικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, ιδιαίτερα για τα δεδομένα της πλέον υπερχρεωμένης οικονομίας της ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν τον προβληματισμό των Βρυξελλών, ένα στοιχείο που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία είναι ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει με διαφορά το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, έχει, επίσης με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, και τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους στην περίοδο της πανδημίας. Όπως φαίνεται στο γράφημα της Eurostat, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε περισσότερο από 15% κατά το 12μηνο Ιουνίου 2020 – Ιουνίου 2021 και αυτή η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, ξεπερνώντας άλλες χώρες – «συνήθεις υπόπτους» για υπέρογκη αύξηση χρέους, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Ρεκόρ αύξησης χρέους από την Ελλάδα

Ο φόβος που εκφράζεται στις Βρυξέλλες είναι ότι η τυπική λήξη των μνημονίων, το 2018, η πλούσια ρευστότητα που διαθέτει το Δημόσιο από τα αποθεματικά που αναπληρώνονται συνεχώς με φθηνό δανεισμό και η αφορμή που έδωσε η πανδημία για παρέμβαση του κράτους για τη στήριξη της οικονομίας επαναφέρουν στην Ελλάδα τις κακές δημοσιονομικές συνήθειες του παρελθόντος, που οδηγούν σε μια δημοσιονομική χαλάρωση εκτός των ορίων που τίθενται από την αναγκαιότητα να παραμείνει βιώσιμο το χρέος, ώστε να χρειασθεί μια ακόμη «τραυματική» διαπραγμάτευση για ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους.

Μάλιστα, σε αυτές τις ανησυχίες προστίθενται δύο ακόμη παράμετροι:

Η Ελλάδα μπαίνει από το 2022 σε εκλογικό κύκλο, όπου κατά παράδοση η δημοσιονομική πολιτική χαλαρώνει. Ακόμη χειρότερα,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: