Οι αντιδράσεις και τα «πυρά» για τη… γνωμοδότηση Ντογιάκου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν πρέπει να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών που ζητούν να μάθουν αν παρακολουθούνταν, όχι μόνο δεν κοπάζουν αλλά διογκώνονται. Δεν προέρχονται μόνο από την πολιτική και τον αντιπολιτευτικό χώρο, αλλά από έγκριτους συνταγματολόγους, ανθρώπους της νομικής επιστήμης, όπως επίσης από τους κ.κ.Παυλόπουλου και Βενιζέλο.
Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν άριστα τα νομικά-συνταγματικά ζητήματα και απορρίπτουν το σκεπτικό-γνωμοδότηση Ντογιάκου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ καθορίζονται συνταγματικά και επισήμανε τα όρια της δικαστικής εξουσίας που παραβίασε ασφαλώς η «προτροπή».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδοκίμασε τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα Ντογιάκου λέγοντας μεταξύ άλλων:
««Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις και τις συγκυριακές επιλογές του κοινού νομοθέτη. Αυτό είναι το νόημα και η κανονιστική εισφορά της συνταγματικής κατοχύρωσής τους. Το ΣτΕ δίνει το στίγμα του σεβασμού του θεσμικού ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτό το στίγμα δίνει το προσεκτικό και όχι «απειλητικό» ύφος της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Α.Π. 13/2021 (Δ. Παπαγεωργίου) που απευθύνεται στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης […] Στην προκειμένη όμως περίπτωση της γνωμοδότησης 1/2023 (Ντογιάκου) το ζητούμενο δεν είναι να ασκηθεί ο έλεγχος επί της ΕΥΠ και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από την εισαγγελική αρχή στο πλαίσιο ποινικής προδικασίας που ως δικαστική αρμοδιότητα προτάσσεται αυτής της ΑΔΑΕ, αλλά να μην ασκηθεί κανένας απολύτως έλεγχος!».
Την ανησυχία τους για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου εκφράζουν 16 καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, σε κείμενο που υπογράφουν:
Η δήλωση έχει ως εξής
Οι υπογραφόμενοι, ομότιμοι καθηγητές, εν ενεργεία καθηγητές και λοιποί διδάσκοντες Συνταγματικό Δίκαιο στις δύο παλαιότερες Νομικές Σχολές και τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, εκφράζουμε τη ζωηρή μας ανησυχία για την υπ’ αριθμ. 1/2023 γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε ερώτημα τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Και τούτο διότι η γνωμοδότηση αυτή υποπίπτει σε μια σειρά σοβαρών ατοπημάτων:
- Ο κ. εισαγγελέας συγχέει αβασάνιστα το δικαίωμα ενημέρωσης των θιγομένων με την ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ. Το μεν πρώτο μπορεί πράγματι να ρυθμιστεί από τον νομοθέτη, όπως έγινε πρόσφατα με τον ν. 5002/2022. Η ρύθμιση του τελευταίου και ειδικά η…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr