Αντικαρκινική Εταιρεία: SOS για τα καυσόξυλα | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Καυσόξυλα: «Χιλιάδες θάνατοι από μικροσωματίδια»

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που στρέφονται στα καυσόξυλα ως επιλογή θέρμανσης για τον χειμώνα. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική για πολλούς λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, τονίζει πως τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τα τζάκια ενοχοποιούνται κάθε χρόνο, για 450 χιλιάδες πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και τουλάχιστον 15 χιλιάδες στην Ελλάδα.

Αν και οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στην ανάγκη των ανθρώπων να ζεσταθούν, δεν μπορούν -όπως λένε- να «κλείσουν τα μάτια» στις βλαβερές επιπτώσεις που κρύβει για την υγεία η καύση ορυκτών καυσίμων και καυσόξυλων.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ετοιμάζεται, μάλιστα, να εκδώσει τις επόμενες μέρες σχετική ανακοίνωση, στην οποία θα επισημαίνει τους κινδύνους.

Επικίνδυνο

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Χειρουργός – Ογκολόγος, Ευάγγελος Φιλόπουλος, επισημαίνει τις επιπτώσεις:

«Εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, αλλά δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία μας, είναι ότι όντως ο κόσμος έχει προβλήματα θέρμανσης, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το καθήκον μας να προειδοποιούμε για τις συνέπειες που υπάρχουν στην υγεία. Δεν είμαστε Πολιτεία για να λύνουμε τα θέματα, ούτε είμαστε η πλειοψηφία του πληθυσμού για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Εμείς οφείλουμε ως εκπρόσωποι ενός Οργανισμού με την ιστορία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του να τονίσουμε το επικίνδυνο της καύσης των ξύλων», σημειώνει ο επιστήμονας.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει τονίσει επανειλημμένα τα προβλήματα που προκαλεί στο περιβάλλον και την υγεία, η καύση του ξύλου.

Στο παρελθόν μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη ότι καλό θα ήταν οι πολίτες να καταργήσουν εντελώς τα τζάκια στα σπίτια τους και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καύση των ξύλων -ακόμη και των πιο καλών ποιοτικά- εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

«Η ανησυχία για την υγεία είναι ότι παράγονται χημικές ουσίες οι οποίες είναι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: