Αντιμέτωποι με τον εαυτό τους οι Ρεπουμπλικάνοι | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Αντιμέτωποι με τον εαυτό τους οι Ρεπουμπλικάνοι  | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Υποτίθεται ότι οι ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου θα ήταν η μεγάλη επιστροφή των Ρεπουμπλικάνων. Ο σκοπός ήταν να κερδίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία και στη Βουλή και έτσι να έχουν υπό διαρκή πίεση την κυβέρνηση των Δημοκρατικών στον ορίζοντα των εκλογών του 2024.

Μόνο που αντί γι’ αυτό κατάφεραν να μην πάρουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που διευκολύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν ως προς κρίσιμες αποφάσεις, να έχει ήδη ανακοινωθεί η εκ νέου υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο,  σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν άλλες και πιθανώς πιο δημοφιλείς υποψηφιότητες από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τώρα προσφέρουν το θέαμα να μην μπορούν να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο για πρόεδρο της Βουλής των Αντιπρόσωπο, δηλαδή να μην μπορούν να εκλέξουν τον πρόεδρο σε ένα σώμα στο οποίο έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα έχουν γίνει έξι ψηφορορίες μέσα σε δύο μέρες και δεν έχει εκλεγεί ακόμη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η συντηρητική εξέγερση κατά του Κέβιν Μακάρθι

Ο Κέβιν Μακάρθι έχει προσανατολίσει όλη σχεδόν την πολιτική του σταδιοδρομία ακριβώς στο να κατακτήσει κάποια στιγμή τη θέση του προέδρου της Βουλής. Έχει μεγάλη εμπειρία, πρώτα στη Βουλή της Καλιφόρνια και από το 2007 στη Βουλή των Αντιπροσώπων διανύοντας πλέον την όγδοη θητεία του στο σώμα. Συμμετέχει από το 2009 στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή και το 2015 είχε δοκιμάσει αποτυχημένα να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι προσκρούει στις αντιρρήσεις μιας μερίδα του δικού του κόμματος, παρότι έχει την υποστήριξη ακόμη και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αιτία βρίσκεται στην εξέγερση μίας ομάδας υπερσυντηρητικών βουλευτών της «κοινοβουλευτικής ομάδας της ελευθερίας» (Freedom Caucus) που παραδοσιακά απαιτεί ακόμη λιγότερο κράτος, αμφισβητεί τη βαρύτητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ζητά ακόμη περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και βασικών δημόσιων υποδομών. Η τάση αυτή που απηχεί και τις απόψεις του ακραία νεοφιλελεύθερου “Tea Party” πάντα προσπαθεί να κάνει δύσκολη τη ζωή της εκάστοτε ρεπουμπλικανικής ηγεσίας.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη φορά οι συντηρητικοί βουλευτές αποφάσισαν να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, κυρίως με το να μην ψηφίσουν τον Μακάρθι στην εκλογή του, σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες. Μάλιστα επειδή δεν απείχαν, ούτε δήλωσαν απλώς ότι είναι παρόντες, αλλά ψήφισαν άλλους υποψηφίους με αποτέλεσμα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: