Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη στήριξη των ΜμΕ

Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Η ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας και τα προγράμματα στήριξης βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και των τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, Μιχάλη Κατρίνη και Βασίλη Κεγκέρογλου που είχαν καταθέσει σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε άδικες και απέρριψε τις κατηγορίες των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που έκαναν λόγο για αναποτελεσματικότητα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντιτείνοντας ότι, στους 14 μήνες κυβέρνησης ΝΔ, η Ελλάδα κατάφερε να καταταγεί στη τρίτη καλύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τις αγορές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα.

«Η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη θέση στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με αυτή την κυβέρνηση της ΝΔ και μέσα σε 14 μήνες η χώρα έσπασε όλα τα ρεκόρ από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ. Και τα δύο βασικά εργαλεία χρηματοδότησης από την Ευρώπη, όχι μόνο πήγαν πολύ καλά στη απορρόφηση αλλά ήμασταν και οι ταχύτεροι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτη φορά πήραμε εύσημα ως η πρώτη χώρα που έβαλε γρήγορα σε κίνηση τα χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ώστε να καταφέρουν να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές. 

«Στο σχέδιο “Πισσαρίδη” θα συμπεριληφθούν και οι περίπου 800.000 επιχειρήσεις από τις οποίες το 97% είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τρόπο που θα τις καθιστά ανταγωνιστικές. Θα δώσουμε σοβαρά κίνητρα για να βοηθήσουμε να τις συνενώσουμε. … Πρέπει να τις βοηθήσουμε να μετεξελιχθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις για να μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας στη κριτική των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ ότι οι τράπεζες, με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που θέτουν αποκλείουν από τη δανειοδότηση εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε αντίθετος σε παρεμβάσεις για αλλαγή των τραπεζικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι οι δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων που δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα θα δημιουργούσε νέο κύκλο κόκκινων δανείων.

«Αν πιέσουμε τις τράπεζες να δίνουν δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια τότε τις θέτουμε σε κίνδυνο χρεοκοπίας. Δεν πάμε να καταστρέψουμε την Ελλάδα. Η προσπάθεια μας είναι πώς να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: