Απαιτούν μνημόνια οι Γερμανοί για τη στήριξη του Νότου από την ΕΚΤ!

Eurogroup: Χαμηλότερα ο πήχης της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου - Δεν θα υπάρξει ύφεση

Σκηνικό σύγκρουσης Βορρά – Νότου στην ευρωζώνη στήνει και πάλι η Γερμανία, λίγο πριν την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα της στήριξης των υπερχρεωμένων οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να μην εκτιναχθούν στα ύψη τα κόστη δανεισμού τους με την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, που αρχίζει στις 21 Ιουλίου.

Την 21η Ιούλιου, η ΕΚΤ σχεδιάζει, μαζί με την ανακοίνωση της αύξησης επιτοκίων κατά 0,25%, να αποφασίσει και για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου στήριξης των ομολόγων των ασθενέστερων οικονομιών, με πρώτες την Ιταλία και την Ελλάδα, ώστε τα αυξημένα επιτόκια να μην προκαλέσουν φυγή κεφαλαίων από τα ομόλογά τους, με συνέπεια την υπερβολική αύξηση των spread δανεισμού.

Στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Ιούνιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων, δηλαδή ασύμμετρης αύξησης των αποδόσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ειδικό εργαλείο στήριξης από την ΕΚΤ. Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιόακιμ Νάγκελ, δηλώνοντας στο συμβούλιο της ΕΚΤ ότι αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και όχι του κατακερματισμού.

Ακόμη χειρότερα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει ότι οι χώρες του Νότου δεν χρειάζονται ειδικό εργαλείο στήριξης, αλλά θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλά τα κόστη δανεισμού τους, ακολουθώντας μια πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων. Με άλλα λόγια, το «φάρμακο» για τα αυξημένα επιτόκια πρέπει να είναι η λιτότητα!

Σε αυτό το «πολεμικό» κλίμα, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο καθηγητής Λαρς Φελντ, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες της αντιπαράθεσης, δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι οι χώρες που θα υποστηριχθούν από την ΕΚΤ, εάν δημιουργηθεί ειδικό εργαλείο στήριξης, θα πρέπει να υπαχθούν σε «μνημονιακή» επιτήρηση.

Η βοήθεια της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους, δήλωσε ο Φελντ σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Der Spiegel την Παρασκευή. Σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση, δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος θεσμός και οι υπουργοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο της, ο Φελντ προέτρεψε την κεντρική τράπεζα ανοικτά να θέσει όρους σε οποιαδήποτε βοήθεια, προκειμένου να πιέσει για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Όποιος θέλει χρήματα από την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: