Απεργία στα διυλιστήρια στη Γαλλία: Εξοργισμένοι οδηγοί περιμένουν ώρες για να βάλουν βενζίνη

Απεργία στα διυλιστήρια στη Γαλλία: Εξοργισμένοι οδηγοί περιμένουν ώρες για να βάλουν βενζίνη

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν ξανά εχθές Κυριακή έξω από πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία, καθώς συνεχίζεται η απεργία στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων των TotalEnergies και Esso-ExxonMobil και παρατείνεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς, που περνούν ακόμη και τα… σύνορα για να εξυπηρετηθούν.

Εδώ και ημέρες, πολλά γαλλικά βενζινάδικα αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους λόγω της προαναφερόμενης απεργίας, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στο βορρά της χώρας. Βάσει υπολογισμών του Reuters, οι απεργίες έχουν μειώσει τουλάχιστον κατά 60% τη συνολική παραγωγή των γαλλικών διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα τα πρατήρια να δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την Guardian, ο χρόνος αναμονής των οδηγών στην ουρά σε ορισμένα βενζινάδικα – ιδίως στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς γύρω από το Παρίσι – έφτανε εχθές ακόμα και τις δύο ώρες. Επικαλούμενο γαλλικά ΜΜΕ, το βρετανικό site αναφέρεται στο δημοσίευμά του και σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας οδηγός που περίμενε να βάλει βενζίνη στην περιοχή της Άνω Σαβοϊας – στα νοτιοανατολικά της χώρας – κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές σε άλλον οδηγό στην ουρά, επειδή νόμισε ότι προσπαθούσε να παρακάμψει την ουρά. Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται ακόμη, ενώ ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση.
Περίπου το 1/3 των σταθμών καυσίμων στη Γαλλία αντιμετώπισαν εχθές, Κυριακή, προβλήματα εφοδιασμού έναντι ποσοστού 21% που είχαν προβλήματα την προηγούμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της υπουργού Ενέργειας. Η Γαλλία αποδέσμευσε περισσότερες ποσότητες καυσίμων από τα στρατηγικά αποθέματά της και αύξησε τις εισαγωγές της, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, προσθέτοντας ότι: «Αυτές οι πρόσθετες ποσότητες θα επιτρέψουν την βελτίωση της κατάστασης στη διάρκεια της αυριανής ημέρας».

Tι ζητούν οι απεργοί

Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών, με φόντο τον πληθωρισμό και τα κέρδη-ρεκόρ των πετρελαϊκών ομίλων. Ο ενεργειακός όμιλος TotalEnergies πρότεινε εχθές οι διαπραγματεύσεις για την ετήσια αύξηση μισθών να αρχίσουν αυτό το μήνα, προκειμένου να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή καυσίμων σε ορισμένες από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της. «Η TotalEnergies καλεί τον…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: