Απίστευτο! Παράταση 3,5 ετών στην κλοπή του ΦΠΑ!

Απίστευτο! Παράταση 3,5 ετών στην κλοπή του ΦΠΑ!

Παράταση 3,5 ετών στη δυνατότητα των κυκλωμάτων να υποκλέπτουν τον ΦΠΑ μέσω των μεθόδων των εξαφανισμένων εμπόρων δίδεται με απόφαση της Κομισιόν.

Την ώρα που η απάτη στον ΦΠΑ κοστίζει κάθε χρόνο πάνω από 130 δισ. ευρώ στην ΕΕ και πάνω από 5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα, η Κομισιόν αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου της αντιστροφής της επιβάρυνσης σε όλα τα προϊόντα.

Πρόκειται για το μέτρο το οποίο εφαρμόζεται από το 2020, στις αγορές κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ, παχνιδομηχανών και λάπτοπ, με το οποίο υπόχρεος της απόδοσης του ΦΠΑ επί του προϊόντος, είναι ο τελικός αγοραστής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δρομολογήσει την γενίκευση του συστήματος αυτού, σε όλα τα αγαθά, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιουλίου 2022.

Ωστόσο, διαπιστώνει, ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή του νέου συστήματος, λόγω τεχνικών δυσκολιών και αναβάλει την εφαρμογή του, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025!

Στο πλαίσιο αυτό, τα κυκλώματα της ενδοκοινοτικής απάτης, των «καρουζέλ» και των εξαφανισμένων εμπόρων θα έχουν στη διάθεσή τους τρεισήμισι χρόνια για να υποκλέπτουν τον ΦΠΑ.

Ο ΦΠΑ που υποκλέπτεται ετησίως μέσα στην ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ της ΕΕ και αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων των κρατών μελών. Το 2019 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν έφτασε στα 134 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα οι απώλειες από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ το 2019, ή στο 26% του συνόλου των εσόδων από τον ΦΠΑ και η Ελλάδα είναι στη δεύτερη χειρότερη θέση, μετά τη Ρουμανία που προηγείται με απώλειες ύψους 33%.

Τι συμβαίνει σήμερα

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για παράταση του ισχύοντος, διάτρητου, καθεστώτος, οι υποκείμενοι στον φόρο, οι οποίοι πραγματοποιούν παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, υποχρεούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ. Κατά παρέκκλιση, ο μηχανισμός αντιστροφής της επιβάρυνσης επιτρέπει να χαρακτηριστεί ο λήπτης της παράδοσης ή της παροχής ως ο υπόχρεος του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού αντιστροφής της επιβάρυνσης, ο ΦΠΑ δεν χρεώνεται από τον προμηθευτή ή τον πάροχο αλλά οφείλεται από τον πελάτη (υποκείμενος στον φόρο) στη δήλωση ΦΠΑ του. Ο εν λόγω ΦΠΑ, στη συνέχεια, εκπίπτει στην ίδια δήλωση ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, στο μέτρο που ο υποκείμενος στον φόρο έχει πλήρες δικαίωμα έκπτωσης, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό.

Ο μηχανισμός αντιστροφής της επιβάρυνσης χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της απάτης και ειδικότερα της ενδοκοινοτικής απάτης του αφανούς εμπόρου (ΕΑΑΕ).

Αυτό το είδος απάτης διαπράττεται όταν ένας έμπορος αποκτά αγαθά που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: