Από 241,9 έως και 652 ευρώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Πρόσθετα βάρη επωμίζονται από τον Ιανουάριο του 2023, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς αυξάνονται έως και 54,33 ευρώ τον μήνα ή έως και 652 ευρώ το χρόνο, οι ασφαλιστικές του εισφορές για τις κύριες συντάξεις.

Τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατέδειξαν μέση αύξηση του πληθωρισμού το 2022 κατά 9,6% και σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (4670/2020), κατά το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Οι αυξήσεις των εισφορών θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) και του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών).

Θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1-1-2023 και θα γνωστοποιηθούν με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου, ενώ στις επόμενες μέρες θα εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και η εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι μη μισθωτοί υποχρεούνται να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν το 2023, εντός του Ιανουαρίου.

Το γεγονός της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ήδη μέχρι και το 2022, στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία είχε ενταχθεί πάνω από το 80% των επαγγελματιών και εκτιμάται ότι από φέτος, λόγω της αύξησης, το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω.

Όσοι ήταν σε υψηλότερες κατηγορίες θα μεταπηδήσουν στην κατώτερη ή σε κατώτερη κατηγορία προκειμένου να μετριάσουν το επιπλέον κόστος, που κυμαίνεται από 20,16 έως και 54,33 ευρώ τον μήνα ή από 241,9 έως και 652 ευρώ σε ετήσια βάση.

Η εισφορά υπέρ ανεργίας

Λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται από τους επαγγελματικούς φορείς, το υπουργείο Εργασίας για να μετριάσει τις αντιδράσεις, σχεδιάζει να καταργήσει την εισφορά των 10 ευρώ υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας. Η συγκεκριμένη εισφορά είναι ποσοτική και όχι ποσοστιαία, που σημαίνει ότι είναι ίση για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες.

Και νέα αύξηση το 2024

Σημειώνεται πως θα ακολουθήσει και νέα αύξηση το 2024, η οποία θα είναι ίση με τον μέσο πληθωρισμό του 2023, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 4-5% και θα είναι και ισόποση η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο νόμος Βρούτση προβλέπει πως «από 01.01.2023 έως 31.12.2024 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: