Από ποιες χρόνιες παθήσεις σας προστατεύει η καλή ενυδάτωση

Από ποιες χρόνιες παθήσεις σας προστατεύει η καλή ενυδάτωση

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πίνουν οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, επισημαίνοντας ότι έτσι επιβραδύνουν τη γήρανση.

Αφού μελέτησαν πάνω από 11.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών, παρακολουθώντας τα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους, τα οποία αυξάνονται όταν κάποιος δεν πίνει αρκετό νερό, διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νεότεροι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όποιος παραμένει ενυδατωμένος, μπορεί να παρατείνει τη ζωή του έως και κατά 15 χρόνια.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο περιορισμός του νερού οδηγεί σε βλάβη του DNA και φλεγμονή, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Natalia Dmitrieva, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), δήλωσε: «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει μια ζωή χωρίς ασθένειες».

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν με ασφάλεια την πρόσληψη υγρών για να φτάσουν τα συνιστώμενα επίπεδα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης νερού, αλλά και μέσω άλλων υγρών, όπως είναι οι χυμοί και τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Η μελέτη δεν διευκρίνισε πόσο ακριβώς νερό χρειάζεται κάποιος για να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Ωστόσο, οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία στις ΗΠΑ λένε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να πίνουν έως και τρία λίτρα νερό -που ισοδυναμεί με οκτώ ποτήρια- την ημέρα για να παραμείνουν ενυδατωμένοι.

Το νερό, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και του καφέ, συνυπολογίζονται.

Η αφυδάτωση προκαλεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, όπως είναι η ζάλη, η κούραση και οι πονοκέφαλοι.

Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, οι πέτρες στα νεφρά και η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης, όπου προκαλείται ανισορροπία των ηλεκτρολυτών -καλίου και νατρίου- το άτομο μπορεί να εκδηλώσει επιληπτική κρίση ή μυϊκούς σπασμούς.

Μια απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από μείωση του όγκου του αίματος λόγω αφυδάτωσης, μπορεί να προκαλέσει σοκ στο σώμα από την πτώση της παροχής οξυγόνου.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού όμως, μπορεί να γίνει εξίσου επικίνδυνη, προκαλώντας διόγκωση…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: