Από το Zorba στο Zara: Η δισεκατομμυριούχος… πωλήτρια

Από το Zorba στο Zara: Η δισεκατομμυριούχος… πωλήτρια

Όταν πριν από 15 χρόνια η Marta Ortega έπιασε δουλειά σε ένα κατάστημα της αλυσίδας Bershka, λίγοι γνώριζαν ότι αυτή η πωλήτρια ήταν η κόρη του ιδιοκτήτη της αυτοκρατορίας του fast fashion, Inditex. Σήμερα, παίρνει στα χέρια της τα ηνία ενός κολοσσού της μόδας που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι στη Λα Κορούνια της Ισπανίας, αλλά έφτασε να αξίζει πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Ο πατέρας της, Amancio Ortega, που σε αυτή τη διαδρομή κατάφερε να γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, με περιουσία 71 δισ. δολαρίων, σκόπευε αρχικά να δώσει σε εκείνο το μαγαζί το όνομα «Zorba» (από την αγαπημένη του ταινία, το «Zorba the Greek»). Όμως όταν είδε ότι ένα κοντινό μπαρ είχε το ίδιο όνομα, αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδια του. Καθώς είχε παραγγείλει ήδη τα γράμματα για την ταμπέλα, αποφάσισε να βρει ένα εναλλακτικό όνομα με το οποίο θα αξιοποιούσε έστω κάποια από αυτά. Και έτσι, γεννήθηκε η Zara.

«Πάντα έλεγα ότι θα αφιερώσω τη ζωή μου χτίζοντας πάνω στην κληρονομιά των γονιών μου», είπε η 37χρονη Marta Ortega, όταν ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει την προεδρία της Inditex, αντικαθιστώντας τον Pablo Isla, που βρισκόταν σε αυτή τη θέση από το 2011.

«Ζω και αναπνέω αυτή την εταιρεία από την παιδική μου ηλικία και έχω μάθει από όλους τους σπουδαίους επαγγελματίες με τους οποίους έχω δουλέψει τα τελευταία 15 χρόνια», είπε.

Η γέννηση ενός γίγαντα

Ο Amancio Ortega ήταν 13 ετών όταν άρχισε να δουλεύει για έναν ντόπιο ράφτη της Λα Κορούνια, προκειμένου να συμπληρώνει το εισόδημα που έφερνε στο σπίτι ο πατέρας του, που δούλευε στον σιδηρόδρομο. Έως το 1963 και σε ηλικία 27 ετών, είχε πια τη δική του εταιρεία υφασμάτων και σύντομα, μαζί με την τότε σύζυγό του Rosalia Mera, επεκτάθηκαν στα ρούχα, πουλώντας κυρίως ζεστές ρόμπες, σε μία πόλη που δέχεται τον κρύο αέρα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Οι γυναίκες της Λα Κορούνια ενθουσιάζονταν και τα μοδάτα εσώρουχα που σχεδίαζε η Mera γίνονταν ανάρπαστα. Το πρώτο κατάστημα Zara άνοιξε τις πόρτες του το 1975.

Αυτό που έκανε τα επόμενα χρόνια ο Ortega ήταν να δημιουργήσει τη βιομηχανία του fast fashion. Το φημισμένο σύστημα της Zara περιλαμβάνει εννέα εργοστάσια και εννέα κέντρα διανομής στην Ισπανία, ένα κέντρο διανομής στην Ολλανδία καθώς και 2.000 προμηθευτές στο Μαρόκο, την Τουρκία, την Ινδία και την Κίνα.

Η «μηχανή της μόδας» της Zara παίρνει τις τάσεις της εποχής, τις προτιμήσεις των αγοραστών, τα ρούχα που φορούν οι celebrities όταν φωτογραφίζονται στον δρόμο, και τα στέλνει στα ράφια των καταστημάτων της σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η στρατηγική της εταιρείας είναι να κρατά τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: