Απώλειες για τις αγορές στην Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην ομιλία που εκφώνησε στη σουηδική Riksbank ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας..

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ο Πάουελ, έκανε λόγο για συνέχιση της νομισματικής πολιτικής της Fed, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές, τονίζοντας ότι έχει το περιθώριο να λαμβάνει μη δημοφιλείς αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν αναφέρθηκε στις επόμενες αυξήσεις βασικών επιτοκίων. «Η σταθερότητά των τιμών είναι ο θεμέλιος λίθος μια υγιή οικονομία και προσφέρει στον κοινό ανυπολόγιστα οφέλη σε βάθος χρόνου. Αλλά, η αποκατάσταση των τιμών ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να σημάνει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία. Η απουσία απευθείας πολιτικού ελέγχου στις αποφάσεις μας μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αυτά τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα χωρίς να υπολογίζουμε τους βραχυπρόθεσμους πολιτικούς παράγοντες», είπε, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την «πράσινη» οικονομία, σε συνάρτηση με τις κεντρικές τράπεζες, ο Πάουελ τόνισε: «Η Fed έχει ισχνές, αλλά σημαντικές ευθύνες σχετικά με τη χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Χωρίς σαφή νομοθεσία από το Κογκρέσο, θα ήταν ακατάλληλο για εμάς να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική μας πολιτική ή τα εποπτικά εργαλεία για την προώθηση της πιο “πράσινης” οικονομίας ή για να επιτύχουμε άλλους κλιματικούς στόχους».

Οι επικεφαλής των Fed σε Σαν Φρανσίσκο και Ατλάντα τόνισαν πως βλέπουν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πάνω από το 5%.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει πιθανόν κορυφωθεί καθώς οι διεθνείς τιμές ενέργειας έχουν υποχωρήσει, δήλωσε η Μόνικα Σνίτσερ, οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αναμένει πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται φέτος. «Εάν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, τότε θα πρέπει στην πραγματικότητα να έχουμε περάσει την κορύφωση», δήλωσε η Σνίτσερ σε συνέντευξή της στο Reuters σήμερα.

«Η προοπτική είναι μια ελαφρά συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά όχι μια βαθιά ύφεση, αν ξέρουμε πώς να εφαρμόσουμε τις σωστές πολιτικές», όπως τονίζει ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην γαλλική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: