Αποψη: Ο λόρδος Ρότσιλντ και η κίνηση του χρήματος…, ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ* | Kathimerini

17s1trap-thumb-large-thumb-large

Η κυβέρνηση, ξεκινώντας με αφετηρία αφενός την εγχώρια οικονομική κρίση που συνεχίζεται και αφετέρου τη σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αναμένεται να ορισθεί για τη χώρα μας, έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβάλει συνθήκες ορθολογισμού στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο όπως εμφανίζεται σήμερα, από πλευράς οργάνωσης, φιλοσοφίας και διασποράς δυνάμεων, δεν φαίνεται να πείθει ότι μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά την οικονομική ανόρθωση της χώρας.
Η δουλειά των τραπεζών είναι να συγκεντρώνουν χρήματα, μέσω καταθέσεων, και να τα διοχετεύουν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για επενδύσεις ή καταναλωτικούς σκοπούς. Αυτή είναι η πεμπτουσία της τραπεζικής ή, όπως το έθεσε ο λόρδος Ρότσιλντ, «να διευκολύνουν την κίνηση του χρήματος από το σημείο Α όπου βρίσκεται, στο σημείο Β, όπου απαιτείται να βρίσκεται».
Για τις συστημικές τράπεζες στη χώρα μας απαιτείται πλήρης επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας τους. Από την κρίση του 2008 και έπειτα, ήταν στην ουσία σε πορεία πτώχευσης όταν και πήραν την πρώτη κρατική ενίσχυση των 28 δισ. ευρώ (πακέτο Αλογοσκούφη) με εγγύηση του Δημοσίου το οποίο, ας σημειωθεί, δεν ήταν σε θέση από τότε να καλύψει ούτε τις δικές του δαπάνες. Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, έχουν απορροφήσει (συμπεριλαμβανόμενης και της επί ΣΥΡΙΖΑ ανακεφαλαιοποίησης) αστρονομικές ενισχύσεις δεκάδων δισ. ευρώ, χωρίς καμία βελτίωση δεικτών, ενώ η χρηματιστηριακή τους αξία βρίσκεται περίπου στα 4 δισ. (από 35 δισ. το 2015).
Συνεπείς βέβαια στην επικοινωνιακή τους τακτική, αποφεύγουν οποιαδήποτε αυτοκριτική ή ανάληψη ευθύνης, κατηγορώντας εμμέσως το Δημόσιο για τη σημερινή τους δυσπραγία. Το Δημόσιο φυσικά και δεν είναι άμοιρο ευθυνών, διότι μέσω του πολιτικού συστήματος τους αύξανε συνεχώς και αλόγιστα τις κρατικές εγγυήσεις, αρκεί μέρος αυτών να διοχετεύονταν στην αγορά δικών του ομολογιακών τίτλων. Ομως οι τράπεζες, κατά βάση, εκφυλίσθηκαν, διότι ώθησαν μαζικά τους πελάτες τους σε «εθιστικό» δανεισμό, δανειοδοτώντας τους πάντες, με το επιχείρημα «να προλάβουμε τον ανταγωνισμό», ενώ δεν είχαν καν την πρόνοια να προβλέψουν μεταφορά κινδύνου και να ασφαλίσουν τα δάνεια τους, κατά το πρότυπο αλλοδαπών τραπεζών.
Σήμερα, αντιμέτωπες με το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο λόγω της υγειονομικής κρίσης) θεωρούν πανάκεια το σχέδιο «Ηρακλής» (παρά τις αδυναμίες του), ενώ αντιτίθενται (όπως και κάποια μέλη της κυβέρνησης) στην πρόταση εξυγίανσης του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: