Απόστολος Νικολαΐδης: 40 χρόνια χωρίς τον «πατριάρχη» (photos+video)

Απόστολος Νικολαΐδης: 40 χρόνια χωρίς τον «πατριάρχη» (photos+video)

Σήμερα, συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του Απόστολου Νικολαΐδη. Ο «πατριάρχης» απεβίωσε στις 15 Οκτωβρίου του 1980, μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία λόγω προβλημάτων υγείας. Η απώλεια του σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια του Τριφυλλιού και στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1986 στην Στενήμαχο, πόλη κοντά στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπου μαθήτευσε στη Σχολή της Χάλκης, στη Ροβέρτειο Σχολή. Ο Νικολαΐδης μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες εκτός από τα ελληνικά και είχε σπουδές στις οικονομικές και στις εμπορικές επιστήμες.

Μετακόμισε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και στον Παναθηναϊκό εγγράφηκε το 1914. Μετά από ένα χρόνο περίπου, ταξίδεψε στο Μόναχο για το μεταπτυχιακό του και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1919.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης ήταν αυτός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετονομασία του σωματείου από Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό & Αγωνιστικό Όμιλο σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, ενώ χάρη στις δικές του προσπάθειες ο Παναθηναϊκός μεταβλήθηκε από ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο, σ’ έναν πολυαθλητικό όμιλο με πλείστα τμήματα. Ο Νικολαΐδης υπηρέτησε πιστά τον Παναθηναϊκό και την ιδέα του για συνολικά 40 και πλέον χρόνια, υπό το ρόλο του προέδρου, του αντιπροέδρου, του γενικού γραμματέα, καθώς επίσης κι ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός αρχηγός.

«Εχρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες, ανυποχώρητοι αγώνες, μεγάλος και συνεχής ενθουσιασμός, ακάματοι πόθοι, ασίγαστο πάθος και πολλές θυσίες για να επιβιώσει, να ανδρωθεί και επιβληθεί ο Παναθηναϊκός μας». Τα λόγια αυτά τα είπε στην γιορτή της 70ετηρίδας του Παναθηναϊκού και περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής του. Μίας ζωής που αφιέρωσε ολοκληρωτικά στο Τριφύλλι και στον ελληνικό αθλητισμό.

Ως αθλητής ήταν πρωτοπόρος και συμμετείχε σε πολλά αθλήματα. Στο ποδόσφαιρο αγωνίστηκε ως κεντρικός χαφ και αμυντικός (ο καλύτερος των τότε ετών), ενώ ήταν και καλαθοσφαιριστής, πετοσφαιριστής, αθλητής στίβου (σε ρίψεις, δρόμους και διελκυστίνδα)!

Σπουδαία διάκριση για την καριέρα του αποτελεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, ως ποδοσφαιριστής και δεκαθλητής.

Στον Παναθηναϊκό ήταν παράλληλα και αθλητής, αλλά και παράγοντας, ενώ υπήρξε και πρόεδρος στην ΕΠΟ τη χρονιά 1926-1927. Υπήρξε, επίσης, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ στο ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onsports.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: