Απροσδόκητη ανάκαμψη της διεθνούς ναυσιπλοΐας | ΣΚΑΪ

Απροσδόκητη ανάκαμψη της διεθνούς ναυσιπλοΐας

Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ένα «τσουνάμι» πτωχεύσεων και λουκέτων στη διεθνή ναυσιπλοΐα δεν επιβεβαιώθηκαν. Και αυτό παρότι αρκετοί κλάδοι και κυρίως αυτός του τουρισμού κρουαζιέρας έκρουαν την άνοιξη των κώδωνα του κινδύνου. Στο μεταξύ όμως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ναυτιλιακή οικονομία μπορεί, καταρχήν, να ανασάνει. 

Οικονομικά λιγότερο επώδυνη απ΄ ότι αναμενόταν ήταν μέχρι στιγμής η πανδημία όχι μόνον για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό κρουαζιέρας αλλά και για εκείνες που τις τροφοδοτούν με τον απαραίτητο «εξοπλισμό», δηλαδή τα ναυπηγεία που τελευταία κάνουν και πάλι λόγο για αυξημένο όγκο παραγγελιών και παραδόσεων. Οι δε εφοπλιστικές επιχειρήσεις των κοντέινερ που δοκίμασαν πρώτες τις δραματικές συνέπειες μείωσης του όγκου των παραγγελιών, αναφέρουν επίσης σταδιακή αύξηση των θαλάσσιων αποστολών τους.

Αυξάνει η κατανάλωση

Για τον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τα τελευταία στοιχεία είναι μάλιστα αρκετά ενθαρρυντικά αφού δείχνουν ότι εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Για την τρέχουσα χρονιά αναμένεται ακόμη μείωση του όγκου των διεθνών μεταφορών κοντέινερ κατά 4,1%, όπως εκτιμά ο Ρολφ Χάμπεν Γιάνσεν, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Hapag-Lloyd.

Στα συμφραζόμενα της μείωσης της τάξης του 10,6% που προέβλεπε όμως η γνωστή εφοπλιστική εταιρία τον Απρίλιο, πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική πρόοδο. Η επόμενη χρονιά εκτιμάται μάλιστα ότι θα έχει ισχυρό θετικό πρόσημο που θα κινηθεί στο 5,7%. «Κανείς δεν περίμενε ότι η ζήτηση θα αυξανόταν και πάλι τόσο πολύ», σχολιάζει ο Ρολφ Χάμπεν Γιάνσεν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ενδεχομένως να συνδέεται με ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν πλέον λιγότερα για τις εξόδους τους, δηλαδή σε εστιατόρια, συναυλίες, μπαρ και κινηματογράφους και αντ΄ αυτού δαπανούν περισσότερα για έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης καθότι περνούν και περισσότερο χρόνο στο σπίτι. «Ορισμένες διαδρομές» κατέγραψαν μάλιστα τον Αύγουστο μεγαλύτερη κίνηση κοντέινερ ακόμη και από πέρσι, όπως λέει. 

Ανάσα και στα ναυπηγεία

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμo Maersk διόρθωσε μάλιστα επί το βέλτιον τις προβλέψεις για την κερδοφορία της την τρέχουσα χρονιά. «Η ανάκαμψη ήρθε γρηγορότερα απ’ ότι περιμέναμε, οι δαπάνες τέθηκαν υπό έλεγχο και χάρη στην ισχυρή ζήτηση ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε», επισήμανε ο επικεφαλής του ομίλου Σόρεν Σκου την Τρίτη. Παρά ταύτα η Maersk θα προχωρήσει κανονικά στην…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: