Απρόσμενη επιπλοκή στα παιδιά λόγω «Ο» | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Απρόσμενη επιπλοκή στα παιδιά λόγω «Ο» | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η κυριαρχία της παραλλαγής Ομικρον του SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε μια, εν δυνάμει σοβαρή, επιπλοκή της COVID-19 στα μικρά παιδιά, η οποία δεν είχε εμφανιστεί όσο επικρατούσαν προηγούμενες παραλλαγές του ιού: πρόκειται για τη λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα.

Η μελέτη

Στην πρώτη μελέτη σχετικά με το ζήτημα που πέρασε από έλεγχο κριτών και η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Pediatrics», ειδικοί του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης περιγράφουν τις περιπτώσεις 75 παιδιών με COVID-19 που επισκέφθηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου με συμπτώματα λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας από την 1η Μαρτίου του 2020 ως τις 15 Ιανουαρίου του 2022.

Αναπάντεχα σοβαρές περιπτώσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένες περιπτώσεις ήταν αναπάντεχα σοβαρές με αποτέλεσμα να απαιτηθεί νοσηλεία των παιδιών καθώς και χορήγηση περισσότερων δόσεων φαρμάκων σε σύγκριση με αυτά που χορηγούνται όταν η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα οφείλεται σε άλλους ιούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι ποσοστό άνω του 80% των περιπτώσεων κατεγράφησαν κατά την περίοδο της κυριαρχίας της παραλλαγής Ομικρον.

«Υπήρχε μια πολύ σαφής γραμμική σχέση μεταξύ της κυριαρχίας της Ομικρον και της αύξησης του αριθμού των παιδιατρικών ασθενών με λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα» ανέφερε ο Ράιαν Μπριούστερ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ειδικευόμενος γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης.

Τι είναι η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα

Η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα είναι μια κοινή νόσος του αναπνευστικού στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Εκδηλώνεται με έναν χαρακτηριστικό επίμονο βήχα και κάποιες φορές με συριγμό της αναπνοής. Εμφανίζεται όταν οι ιοί του κοινού κρυολογήματος ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν φλεγμονή και οίδημα στον λάρυγγα, στην τραχεία και στους βρόγχους. Σε σοβαρές περιπτώσεις – όπως ήταν κάποιες που αντιμετωπίστηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης – μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη παρεμπόδιση της αναπνοής.

Η «προτίμηση» της Ομικρον στο ανώτερο αναπνευστικό

Σημειώνεται ότι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η παραλλαγή Ομικρον δείχνει «προτίμηση» στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 οι οποίες στοχεύουν κατά κύριο λόγο το κατώτερο αναπνευστικό. Σύμφωνα με τον Μπριούστερ, αυτό ίσως εξηγεί την ξαφνική αύξηση της λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας κατά την περίοδο κυριαρχίας της Ομικρον.

Μικρές ηλικίες και αγόρια στο «στόχαστρο» της επιπλοκής

Οπως έδειξαν τα ευρήματα της ομάδας, τα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: