Αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια -Απώλειες στο ΧΑ, πιέσεις στις τράπεζες

Αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια -Απώλειες στο ΧΑ, πιέσεις στις τράπεζες

Αρνητική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Παρά την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που αποτελεί αυτή την περίοδο μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη. Πτωτικές τάσεις και στο ΧΑ, όπου πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η κλιμακούμενη αντιπαράθεση με την Τουρκία, που εγκυμονεί κινδύνους “ανάφλεξης”

Κατά 1% υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, που βρίσκεται σε χαμηλό ημέρας, στις 805,8 μονάδες. Περίπου 2,10% χάνει ο τραπεζικός, ενώ ο FTASE25 των blue chips υποχωρεί κατά 1,15%. Υποτονική συναλλακτική κίνηση, χαμηλός τζίρος – στοιχεία που υποδηλώνουν απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, απροθυμία ανάληψης ρίσκου και στάση αναμονής.

Μικρότερες οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX καταγράφει -0,25%, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί κατά 1%, στο Λονδίνο ο FT-100 χάνει 0,80%.

Θετική εξέλιξη για τις αγορές η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που υποχωρεί κατά 4,4% στα 149,3 ευρώ.

Ευμετάβλητες ισορροπίες στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου σημειώνονται διακυμάνσεις και δεν υπάρχει ενιαία εικόνα. Ενισχύονται την τελευταία ώρα τα γερμανικά και τα γαλλικά χρεόγραφα και οι αποδόσεις των 10ετών υποχωρούν κατά 3,5 μονάδες βάσης. Υπό πίεση τα ελληνικά. Η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει οριακά. Αρνητική επίδραση αναμένεται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που όπως ανακοινώθηκε ήταν 12% τον Σεπτέμβριο.

Στο ταμπλό

Στο ΧΑ το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 820 μονάδων, με επόμενο στόχο την προσέγγιση των 820. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά δεν έχει βρεί επίπεδα ισορροπίας και βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης

 Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται κατά κανόνα στις λίστες επιλογών ξένων χαρτοφυλακίων. Σήμερα κινούνται όλες στο κόκκινο. Πειραιώς -2,7%, Alpha και Eurobank -1,8%, Attica Bank -1,3%, Εθνική και Τρ. Ελλάδος -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25  ανοδικά κινούνται μόνον οι Ελλάκτωρ +1,3%, Coca-Cola και Σαράντης +1%, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ +0,3%. .

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΤΕΝΕΡΓΑ -3%, Motor Oil -2,1%,  EYDAP kai DEH -1,7%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,2%, ΕλβάλΧαλκόρ και Lamda -0,9%, 

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: