Τα εποπτευόμενα προγράμματα άσκησης συνδέονται με σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα ανάλυση δεδομένων 21 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 2.400 παιδιά.
«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετές μελέτες ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για να απαντήσουμε στην ερώτηση: “Είναι η σωματική δραστηριότητα ωφέλιμη για παιδιά με συμπτώματα κατάθλιψης;”» είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Walter Thompson, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Georgia State University στην Ατλάντα. «Η απάντηση είναι συντριπτικά ναι».
Επιπλέον, τα δεδομένα υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη δόση άσκησης που προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στα παιδιά: Περίπου μια ώρα σωματικής δραστηριότητας, τρεις ημέρες την εβδομάδα, παρείχε τη μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα προγράμματα άσκησης που διαρκούσαν μέχρι 12 εβδομάδες, προσέφεραν τα μεγαλύτερα οφέλη, πιθανώς επειδή ένα αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα, δημιουργεί στους συμμετέχοντες ένα θετικό αίσθημα ολοκλήρωσης και επίτευξης ενός σκοπού.
Τα ευρήματα αποτελούν μια πιθανή λύση στην κρίση ψυχικής υγείας που επηρεάζει τους εφήβους και τους νέους στην Αμερική μετά την πανδημία και άλλες σημαντικές κοινωνικές αλλαγές.
Το 2021, σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους δήλωσε ότι είχε απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη πιο συχνή ψυχική διαταραχή στα παιδιά και τους εφήβους και αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα μελλοντικών ψυχικών διαταραχών και αυτοκτονιών, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Έως και το 67% των νέων με συμπτώματα κατάθλιψης, κινδυνεύουν να αναπτύξουν πλήρη κατάθλιψη ή άγχος στην ενήλικη ζωή τους, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε δεδομένα από 21 προηγούμενες κλινικές δοκιμές, στις οποίες παιδιά και έφηβοι συμμετείχαν σε προγράμματα φυσικής δραστηριότητας.
Οι δοκιμές μπορεί να στόχευαν στη μελέτη κάποιου άλλου θέματος, για παράδειγμα της παχυσαρκίας ή της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας, περιελάμβαναν όμως εργαλεία που βαθμολόγησαν τα συμπτώματα κατάθλιψης των συμμετεχόντων.
Διαπιστώθηκε ότι τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμισαν οι συμμετέχοντες άνω των 13 ετών.
«Περίπου στην ηλικία των 12, όταν ένα παιδί ξεκινά τη φοίτησή του στο γυμνάσιο, μειώνονται οι απαιτήσεις φυσικής αγωγής», είπε ο Thompson….
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr